BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Birmanya 22 siyasi tutukluyu serbest bıraktı

Birmanya yetkilileri aralarında 22 siyasi tutuklunun da bulunduğu 46 mahkumu serbest bıraktı.

Abone ol

Birmanya yetkilileri aralarında 22 siyasi tutuklunun da bulunduğu 46 mahkumu serbest bıraktı.

Birmanya'nın resmi yayın organlarından birinde çıkan haberde, ülkede istikrar ve ulusal uzlaşmayı pekiştirmek amacıyla ve cumhurbaşkanının af kararıyla, söz konusu mahkumların serbest bırakıldığı kaydedildi.

Avrupa ülkelerine yaptığı turu tamamlayarak ülkesine dönen Birmanya muhalefet lideri Aung Sang Suu Kyi, 'siyasi tutuklu' olarak nitelediği, arda kalan 330 mahkumun da salıverilmesini istedi. Başka kaynaklar mahkum sayısı konusunda farklı rakamlar veriyor.

Ülkedeki tanınmış siyasi tutukluların çoğu, geçen Ocak'ta, seçimlerden önce serbest bırakılmıştı. Bu kişiler arasında 1988'de başarısızlıkla sonuçlanan öğrenci eylemlerinin eski liderleri Min Ko Naing ile 2007'deki gösterilere karışan rahipler ve etnik azınlıklara bağlı eylemciler de bulunmaktaydı.

Birmanya'da askerlerin desteğindeki sivil yönetim, bir süredir ülkeyi dışa açmak amacıyla çeşitli reformlar uyguluyor.

2010 yılında evinde hapis cezası kaldırılan Aung Sang Suu Kyi, daha sonra parlamentoya seçilmiş ve öncülük ettiği Ulusal Demokrasi Birliği bu yılki ara seçimlerde 43 sandalye elde ederek parlamentoya girmişti.

BBC'nin Bangkok muhabiri Jonah Fisher, halen hapishanelerde yüzlerce muhalif daha bulunduğundan 22 siyasi tutuklunun serbest bırakılmasının küçük bir rakam olarak görüldüğünü; ama bu kararın, ülkedeki reform yanlılarının yükselmekte olduğunu gösterdiğini belirtiyor.

Yorumcular da, Birmanya'nın karnesinin, serbest bırakılan tutukluların faaliyetlerini sürdürmelerine ne derece izin verileceğine bağlı olacağını kaydediyorlar.