BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Çin'de fabrika inşaatı durduruldu

Çinli yetkililer, Sichuan bölgesi sakinlerinin şiddetli protestoları sonucu bir bakır alaşımı fabrikasının inşaatını durdurmak zorunda kaldı.

Abone ol

Çinli yetkililer, Sichuan bölgesi sakinlerinin şiddetli protestoları sonucu bir bakır alaşımı fabrikasının inşaatını durdurmak zorunda kaldı.

Yerel yetkililer, büyük bir grubun fabrikayı çevresel nedenlerden dolayı protesto etmek için Pazar ve Pazartesi günleri toplandığını bildirdi.

Çatışmalarda fırlatılan şişeler sonucu polis ve bölge sakinleri yaralandı.

Görevliler proje konusunda bölge sakinlerine danışılacağını açıkladı.

Protestolara yüzlerce kişinin katıldığı bildirilirken, devlet yayıncısı Global Times'a konuşan bir polis "binlerce kişinin" katıldığını dile getirdi.

Bölgenin internetteki Sina Weibo sayfasında yer alan bir açıklamada, devletin "çoğunluğun desteği olmadan" projeye devam etmeyeceği söylendi.

Açıklama aynı zamanda "Çalışma ekipleri tüm grupları ve okulları ziyaret ederek herkesin fikir ve önerilerini dinleyecek" duyurusunda bulundu.

Ancak Shifang'lı bir kişi BBC'ye sokakların hala "tamamen kargaşa içinde" olduğunu ve devletin alana "bir sürü silahlı polis" yollamaya devam ettiğini söyledi.

Protestocuların ise hala şehrin belediye binasının önünde bulunduklarını ekledi.

"Her şey öğrencilerle başladı. Shifang gelecek nesillere zarar verecek bir şey inşaa edecekti ve insanlar bundan rahatsız oldular" dedi.

Yaralı protestocular

Shifang şehir yönetimi 13 protestocunun Pazartesi günü polisin biber gazı sıkması üzerine yaralanarak hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Yönetim, "Bazı kişiler yönetim binasının önünde toplandı ve binaya, çalışanlara ve polis memurlarına tuğla ve su şişesi fırlatmaya başladı. Yaralanan polis memurları oldu" dedi.

Shifang polisi Salı günü protestoculara yönelik bir uyarı yayınladı.

Uyarı metni "Yasadışı toplanma, protesto yürüyüşü veya mitingleri teşvik eden, planlayan veya organize eden, veya çarpışma ve yağmalamalara katılan herkes ağır bir şekilde cezalandırılacak" diyordu.

Metin aynı zamanda "yasadışı toplanmaları" planlamak için internet veya telefon mesajlarını kullanan kişilere karşı da uyarıda bulundu.

Yaralı protestocuların fotoğrafları internette dolaştı, ancak kimlik saptamasında kullanılamadı.

BBC'den Martin Patience, Çin halkının son zamanlarda sağlık ve çevrelerini etkileyen konularda ses çıkarmaktan çekinmediğini söyledi.

Geçen senenin sansasyonel olayları arasında ise Dalian şehrindeki bir kimyasal santralin toplu protestolar üzerine zorla kapatılması var.

Zeijiang bölgesinde ise güneş panelleri üreten bir fabrika da protesto edilmişti.