BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

Birleşmenin ana hatları belli

DYP ile Anavatan Partisi birleşme yolunda tam gaz gidiyorlar. Belli olan ana hatlardan bazıları şunlar:

Abone ol

Tek Liste: DYP ile Anavatan, yapılacak ilk genel seçimlere tek liste ile girecekler. Anavatan Partisi'nin alacağı Hazine yardımı ile ilgili hukuki tartışmalar sürdüğü için, seçimde liste, DYP listesi olacak. Ancak adayları iki genel merkez birlikte belirleyecek.

Hazine Yardımı: Seçim kararının alınmasının ardından Hazine, yüzde 7 barajını geçtiği için DYP'ye 30 milyon 306 bin 255 YTL yardım yapacak. Bu yardımın alınması için DYP, kendi isminin korunmasını şart koşuyor.

Genel Merkez ANAVATAN: Birleşme sonrası Anavatan'ın genel merkezinin kullanılması planlanıyor. Ancak çatı DYP olacak. Anavatan'ın Genel Merkezi kendisine ait ancak DYP'nin binası kiralık.

Yeni İsim Ve Logo: Bazı Anavatan kurmayları yeni bir parti ismi belirlenmesi taraftarı. DYP'liler ise bu durumunda seçmenin yeni partiye alışmasının zaman alacağı düşüncesinde.

Eskiler Yok: Birleşme çalışmalarının içinde Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz gibi eski liderler yok. Ancak onların psikolojik destek vermeleri bekleniyor.

Genel Başkan Belirsiz: Birleşmeden sonra Genel Başkan'ın kim olacağı henüz görüşülmedi. Ağar ve Mumcu, kurmayların çalışmalarını tamamlayıp, imzayı atmalarından önce yapacakları yüzyüze görüşmede bu konuda nihai kararı verecekler.

Üye Sayıları Artıyor: Her iki partiden gelecek olan Başkanlık Divanı, GİK ve MYK gibi yetkili kurulların üyelerinin dışarıda kalmaması için, bu kurulların üye sayıları artırılacak. 

Tek Başına İktidar: DYP-Anavatan birleşmesiyle ortaya çıkacak olan yeni DYP'nin, olası bir koalisyona katılmasına ise şimdilik sıcak bakılmıyor.

Sabah