BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Keşke hiç cevap vermeseydim

Selanik'te bir basın toplantısı düzenleyen Org Yaşar Büyükanıt sorulan bir soru karşısında 'Keşke sormasaydınız' dedi.

Abone ol

Balkan ülkeleri Genelkurmay Başkanlarının Yunanistan’ın Selanik kentindeki toplantının ardından basın toplantısı yapan Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'a Yunan ve Türk savaş uçaklarının Ege'de silahsız uçması önerisinin hayata geçip geçmediği soruldu.

Büyükanıt, Türk uçaklarının bugün devriye görevi için çıktığı uluslararası hava sahasında silah taşımadığını ancak Yunan tarafının bu teklife uymadığını söyleyerek "Keşke bana bu soruyu sormasaydınız da ben de cevap vermeseydim" dedi.

Yunan gazeteciden provakatif soru
Yunan bir gazetecinin, Ege Denizi üzerinde yaşanan it dalaşlarını anımsatarak, “Neden Türk Hava Kuvvetleri sizin emirlerinizi uygulamıyor? Sizin her açıklamanız uluslararası yankı yaratmaktadır” sorusuna Büyükanıt’tan uluslararası hukuk dersi niteliğinde bir yanıt geldi:

“Birçok ülkede Genelkurmay Başkanı, ’chairman’dir (başkan). Türkiye’de ise bütün kuvvetlerin komutanıdır. TSK, disiplini ön planda olan ve dünyaca bilinen bir ordudur. Dün, bana aynı soruyu soran yine sizdiniz. Durum anlattığınız gibi değil. Türk Hava Kuvvetleri hiçbir zaman Yunanistan hava sahasını ihlal etmez. Ege’nin uluslararası hava sahasında uçar. Uluslararası hava sahasına girerken FIR hattından geçiyor. FIR hattı bir ülkenin egemenlik sahası değildir. Sivil-ticari uçaklar FIR hattına girerken bilgi verir. Devlet uçakları ise Hava Kuvvetleri dahil bilgi vermek zorunda değildir. Türk uçakları geçtiğinde karşı taraf ihlal algılıyor. Bu uluslararası hukuka uygun değil.”

Büyükanıt’ın sözleriyle adeta “köşeye sıkışan” Yunan Genelkurmay Başkanı Hinofotis ise konuyu kapatabilmek için şu savunmayı getirdi: “Türk Hava Kuvvetleri’nin uçuşları, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü kurullarına uygun değildir. Ulluslararası hava sahası konusunda farklı görüşlerin bulunması doğaldır. Ama uluslararası hukuk, ülkelerin farklı algılamalarına göre değişemez.”//