BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,78
ALTIN 2.436,42
HABER /  GÜNCEL

Bir askerin Çanakkale günlüğü

Çanakkale savaşına katılan Yeni Zellandalı askerin anıları 93 yıl sonra ortaya çıktı. İşte Petersen'in günlüğünden bazı notlar.

Abone ol

Birinci Dünya Savaşı serüvenine Mısır'da başladıktan sonra kendisini Çanakkale'de Türklere karşı savaşırken bulan Yeni Zelandalı asker George Petersen'in anıları 93 yıl sonra gün yüzüne çıktı.

Er Petersen'in savaş anıları, 14 Kasım'da Avustralya'nın Sydney kentindeki Lawson's müzayede evinde 23 bin dolardan satışa çıkarılacak. Hatıraların orijinal sayfaları Petersen'in ailesi tarafından bugüne kadar korunmuş.

1915 tarihli Gelibolu'daki çarpışmalardan bazıları Petersen'in anılarına şu şekilde yansıyor:

26 Nisan Pazartesi - Çavuş Guy, benimle 5 kişiyi Türkleri gözlemek için mevziye yolladı. Etrafta çok sayıda kavrulmuş, korkunç derecede kötü ölmüş Avustralyalı askerler var. Artık bu görüntüye alıştım.

10 Mayıs Pazartesi - Türk ateşi susmadı, 48 saattir uyuyamıyoruz. Hayatımda bundan daha kötü bir gece yaşamadım. Çamur yığını içinde ölü gibiyim. İyice çamura batmamak için ölülerin üzerinde oturuyorum.

31 Mayıs Pazartesi - Türk gözlem istasyonunu havaya uçurduk, ancak sonuç berbat. Türklerin konuşmalarını duyabiliyoruz. İki bomba atarak onları susturduk. Çok ağır yaralandılar ve korkunç bir sesle Allah diye bağırıyorlar. Kayıplarımız çok fazla.