BIST 10.056
DOLAR 32,24
EURO 34,79
ALTIN 2.429,60
HABER /  GÜNCEL

Generalin süngüsü düştü

Sektörde satışların bıçak gibi kesilmesi sebebiyle otomotiv devleri, tarihinin en kötü günlerini geçiriyor.

Abone ol

Bunlardan en dikkat çekeni ABD'li General Motors (GM). Şirketin hisseleri, hafta başından beri yüzde 30'dan fazla değer kaybetti. Firmanın toplam piyasa değeri de son 65 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Haftanın ilk günü yüzde 23 düşen GM hisseleri, salı günü de yüzde 15 gerileyince 1943'ten bu yana en düşük seviyesini gördü ve 3 doların altına indi. Otomotiv devinin piyasa değeri 1 milyar 800 milyon dolara kadar düştü. GM hisseleri şubat ayında 30 doların üzerinde işlem görürken piyasa değeri de 20 milyar dolara yaklaşıyordu. Gelinen noktada hisseler son bir yıl içerisinde yüzde 98 değer yitirmiş oldu. Son yılarda sürekli kan kaybeden General Motors'un kurtulması için ABD hükümetinin ciddi bir yardım paketi açıklaması gerekiyor.

GM, 2008 yılının üçüncü çeyreğinde 4 milyar doların üzerinde zarar açıklayarak yatırımcılarını yine hayal kırıklığına uğratmıştı. General Motors'un iflas edeceği ile ilgili söylentiler ABD borsalarının en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor.

GM, 2007 yılında 39 milyar dolar zarar etmişti. Şirketin 2008 üçüncü çeyrek zararı ise 15,5 milyar dolar. General Motors'un otomotivde sahip olduğu markalar şöyle: Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Daewoo, Holden, Hummer, Oldsmobile, Opel, Pontiac, Saab, Saturn ve Vauxhall. Amerikan otomotiv sanayiinin merkezi Michigan'ın eyalet valisi Jennifer Granholm, ülke ekonomisindeki her 10 istihdamdan birisini oto sektörünün sağladığını vurgulayarak, dev kuruluşların batması halinde bunun bütün ülkeyi etkileyeceğini ifade etti.