BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.410,87
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bilişim Hukuku Derneği'nden tepki!

Bilişim Hukuku Derneği, twitter yasağını eleştirdi tüm sitenin engellenmesine yönelik hukuki bir gerekçenin olmadığını iddia etti.

Abone ol
Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, twitter yasağıyla ilgili konuştu, bu şekilde bir engellemenin kabul edilemeyeceğini söyledi. Ergün, dernek olarak kamu adına gerekli yasal süreci başlatacaklarını ifade etti.

Avukat Kürşat Ergün yaptığı açıklamada, kapatma kararının hukuki bir dayanağının olmadığını iddia etti. Ergün açıklamasında şunları ifade etti:

"Sosyal paylaşım ağları; insanların düşüncelerini ifade edebildikleri, siyasi yorum ve paylaşımlarda bulunabildikleri mecralardır. Bu ağların çok önemli bir fonksiyonu da - geleneksel medyaya rağmen- insanların yaşanan olaylardan haberdar olmasını sağlamasıdır. Sosyal paylaşım ağlarının bu işlevleri dikkate alındığında, konunun Anayasa ile güvence altına alınan temel hak ve özgürlükler kapsamında ele alınması gerektiği görülecektir.
 
Zira Anayasa’nın 26. Maddesindeki;  ‘Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.’ İfadeleri ile “Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti” ve “Haber Alma Hakkı”  teminat altına alınmıştır. 
 
Anayasa’nın 13. Maddesi gereğince; temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz. Dolayısıyla sosyal paylaşım ağlarından Twitter’a erişimin engellenmesi doğrudan Anayasayı ihlal anlamına gelmektedir.
Erişimin engellenmesinin devam etmesi halinde, ortaya çıkacak sonuç en hafif tabir ile toplumsal bir buhran olacaktır. Çünkü bu ağların en önemli işlevlerinden birisi de; insanlara, gündeme ilişkin tepkilerini ortaya koyarak psikolojik rahatlama imkânı vermesidir. Ellerinden klavyelerini aldığınız kişilerin kitlesel eylemler şeklinde sokağa yönelmeleri ve kamu düzeninin bozulması kaçınılmaz bir sondur.
 
Ayrıca, çeşitli teknik olanaklar kullanılarak Twitter’a erişim sağlanabilmektedir. Bu da kişilerin, kurallara uymama alışkanlığı kazanmasına neden olacaktır. Bu alışkanlığı kazanan kişi, beğenmediği hoşnut olmadığı diğer kuralları da ihlal edebilmenin yollarını arayacaktır.
Konunun uluslararası boyutu da oldukça önemlidir. Taraf olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. Maddesinde; herkesin ifade özgürlüğü hakkına sahip olduğu; bu hakkın kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın ve ülke sınırları gözetilmeksizin, kanaat özgürlüğünü ve haber ve görüş alma ve de verme özgürlüğünü de kapsadığı açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla ülkemiz “erişimin engellenmesi” ile uluslararası hukuk arenasında insan haklarını hiçe sayan bir süje olarak yer alacaktır.
 
Yasaklama ile ülkemizin dünya üzerindeki prestiji sarsılarak; yasaklamanın olduğu Kuzey Kore, İran ve Çin gibi ülkelerle -insan haklarına duyulan saygı bakımından- aynı konumda yer alacaktır. Nitekim “Twitter’a erişimin engellenmesi”  uluslararası pek çok kurum ve kuruluşun ciddi tepkilerine yol açmıştır.    
 
Öte yandan sosyal paylaşım ağlarında, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi bir takım hukuka aykırı fiillerin olduğu da bir gerçektir. Ancak bu durumda toptancı bir yaklaşımla sitelere erişimin tamamen engellenmesi; akıl, hukuk ve mantık ilkeleri ile bağdaşmamaktadır. Zira bu zihniyet ile hareket edildiği takdirde örneğin; insanları öldürmek ya da yaralamak amacıyla kullanılabildiği için bıçağın da yasaklanması gerekecektir. Hâlbuki bu gibi durumlarda hukuk devleti olmanın bir gereği olarak yapılması gereken; sosyal ağlarda suç unsuru barındıran paylaşımlarda bulunan kişilerin bağımsız Türk mahkemelerinde yargılanmasıdır. 
 
Netice itibari ile Bilişim Hukuku Derneği olarak, Twitter’ın yeniden kullanıma açılması için hukuki yolları kullanarak konuyu yargıya taşıyacağımızı ve görevini kötüye kullanan yetkililer hakkında da Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağımızı ve her aşamada kamuoyunu bilgilendireceğimizi saygıyla duyururuz.