BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.433,88
HABER /  GÜNCEL

Bilecik Ana-Kız okuldayızı başardı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı 'Ana Kız Okuldayız' kampanyasında, Bilecik Türkiye'nin en başarılı ili oldu.

Abone ol


Bilecik'te, 2 bin 681 okuma- yazma bilmeyen kişiden 500'e yakını bu kurslara katıldı ve 254 kişi kurslardan mezun oldu. Diğer kursiyerlerin de birkaç ay içerisinde okuma yazmayı öğrenerek mezun olacağı belirtiliyor.

Türkiye genelinde başlatılan 'Ana Kız Okuldayız' kampanyası tüm hızıyla devam ediyor. Bilecik İl Yürütme Kurulu, yüzde 80'ine yakını kadınlardan oluşan okuma-yazma bilmeyen kişileri ilçe ve köylerde tek tek tespit etti. Geçen haziran ayında başlayan çalışmalarda okuma-yazma bilmeyenlerin yaşadığı mahalledeki okul müdürü, muhtar, cami imamı ve ihtiyar heyeti üyelerinden oluşan ikna heyetleri, bu kişileri tek tek ziyaret ederek kurslara katılmaları için ikna etti.

Halk Eğitim merkezleri tarafından yürütülen çalışmada, her yerde kurslar açılarak, hiç okuma-yazma bilmeyen veya çok az okuma-yazma bilip de ilerletmek isteyenler için iki kademeli kurslar düzenlendi. 8 Eylül 2008 tarihinde başlayan kurs kayıtları büyük ilgi gördü ve ocak ayının ortalarındaki verilere göre 356 kişi kurslara kayıt yaptırdı. 254 kişi kursları bitirerek sertifikalarını almaya hak kazandı. Ancak, bu dönemde kayıt yaptıranlarla birlikte bu sayının 500'ü bulduğu ve 4 yıl devam edecek proje sayesinde okuma-yazma bilmeyen herkese ulaşmanın amaçlandığı ifade edildi.

Milli Eğitim Müdürü Cafer Tulmaç, kurum olarak projenin üzerinde titizlikle durduklarını ifade etti. Tulmaç, gerektiğinde vatandaşların ayağına kadar giderek kurs açtıklarını söyledi. Tulmaç, 2.681 olan okur-yazar olmayan sayısını en aza indirmeyi amaçladıklarını söyledi. Türkiye genelinde yapılan istatistiklere göre, kursiyer sayısı ve okuma-yazma bilmeyen sayısı kıyaslanarak ortaya konan tabloda, en başarılı il Bilecik oldu.

Kampanya çerçevesindeki bu verilere göre, Bilecik 2,96 ortalamayla birinci olurken, ikinciliği ise 1,62'lik oranla Rize ve üçüncülüğü ise 1,36 oranla Sakarya takip etti. İstanbul ise 0,46'lık oranla 28. olurken, Ankara ise 0,69'luk oranla 13. sırada yer aldı. Son üç sırayı ise Niğde, Aksaray ve Bitlis paylaştı. Kampanyanın başarısı konusundaki Türkiye ortalaması ise 0,40.