BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Biber gazı mağdurları ne yapmalı?

Ne limon ne sütlü su...Biber gazına maruz kalan kişi ne yapmalı? İşte uzmanından tavsiyeler

Abone ol

Op. Dr. Ersel Özkılıç, gaza maruz kalınması halinde ilk yapılması gerekenin, gözün bol suyla 3-5 dakika boyunca sürekli olarak yıkanması olduğunu belirtti.

Özkılıç "Göze, antibiyotik bir merhem sürüp, bir gün boyunca kapalı tutulması gerekiyor. Ancak bu şeklide bulanık görme, batma, yanma gibi etkiler ortadan kalkar. Aksi halde etkileri tüm gün devam eder. Kornea da bu şekilde düzelir ve ertesi gün çoğunlukla da iz bırakmaz" dedi.

MİDE İLAÇLARI HASARI AZDIRIR

Kontak lenslerin gazda eridiği bilgisinin doğru olmadığını kaydeden Özkılıç, "Lens erimez ancak yapısı bozulur. Lens kullananlar, lenslerini hemen çıkarmalı ve atılmalı. Aynı şekilde göz antibiyotikli merhemle bir gün kapalı tutulmalı. Aksi halde sıkıntılar sürer" dedi.

Özkılıç, gözde lensin kalmasının enfeksiyon yaratabileceği uyarısında bulundu.

biber gazına karşı en sık uygulanan limon sürmenin bilimsel ve kanıtlanmış bir faydası olmadığını vurgulayan Özkılıç, "Sadece göz yıkandığı için bir faydası olmuş olabilir. Limonun gazla birleşince zararlı olacağı da belirtiliyor. Böyle bir bilgi de yok. Bunlar söylentiden ibaret. Gözü sütle yıkamanın ekstra bir faydası yok" dedi.

Özkılıç, mide asidine yönelik ilaçların gaza maruz kalmış göze iyi geldiği bilgisinin de doğru olmadığını belirterek, "Bu ilaçlar, kalsiyum karbonat içeriklidir. Mide asidi için kullanılır. Göze hiçbir faydası olmaz, aksine zararı olur ve gözdeki hasarı azdırır. Bir acıyı başkasıyla kapatmak gibidir" diye konuştu.