BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,71
ALTIN 2.420,04
HABER /  GÜNCEL

Biber gazı iktidarsızlığa yol açıyor!

AB'de yapılan bir araştırmada ülkemizde emniyet ve jandarmanın kullandığı biber gazlarının kalıcı iktidarsızlığa yol açtığı ortaya çıktı...

Abone ol

Başta Yunanistan, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerde giderek yaygınlaşan toplumsal gösteriler ve bu gösterilerde emniyet güçlerinin yaptığı müdahaleler Avrupa Birliği ülkeleri arasında tartışma konusu oldu.

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde yapılan araştırmalarda, ülkemizde Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından da kullanılan biber gazı içerisindeki kimyasal maddelerin iktidarsızlığa yol açtığı ortaya çıktı.

Araştırmayı yapan uzmanlar, biber gazında bulunan ve iktidarsızlığa yol açan bu maddenin, biber gazına maruz kalan insanlarda kalıcı etkileri olabileceğini ifade ederken, güvenlik birimleri tarafından kullanılan bu tür gazların bir an önce gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladılar.

Uzmanlar toplumsal olaylarda iki çeşit gaz maddesinin kullanıldığını, bazı gazların tamamen biber, portakal gibi doğal ürünler kullanılarak yapıldığını, bazılarının ise kimyasal maddeler kullanılarak yapıldığını söylüyorlar.

Güvenlik güçleri tarafından ülkemizde de toplumsal gösterilerde kullanılan "gaz bombası" ise genel olarak kimyasal maddelerden üretiliyor. Ülkemizde kullanılan biber gazları ve gaz bombaları ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerde kullanılan ve uzmanlarca araştırmaya tabi tutulan kimyevi maddelerin menşei aynı.

Kalıcı iktidarsızlığa sebep olan biber gazının ülkemizde de büyük tartışma konusu olacağı açık.