BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,06
ALTIN 2.503,34
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bestseller Yarış

"Orhan Pamuk" Şu Çılgın Türkler sınırını aşacakmı?

Abone ol

Bohem yazarlar dönemi geride kaldı. 100 bin baskıyla ağustos ayı sonunda piyasaya çıkan , gördüğü ilgi üzerine ikinci haftada 50 bin adetlik ikinci bir baskı daha yaptı. 24 YTL’den satılan kitap şimdiden 3.6 milyon YTL’lik ciroyu garantiledi.

Nobel Ödülü aldıktan sonraki ilk romanı merakla beklenen ve yapılan tanıtım kampanyasının da etkisiyle katlanan ilgi Orhan Pamuk’u 2008’in çok satanlar listesinin başına yerleştirdi. İletişim Yayınları Masumiyet Müzesi’nin ilk baskısını 100 bin adet yaptı.

İlk haftada alınan siparişler üzerine 85 bin adet kitap, kitapçılara dağıtıldı. Yayınevi romanın piyasa çıkışının ikinci haftasında 50 bin adetlik ikinci baskıyı yaptı. İletişim Yayınları Yöneticisi Nihat Tuna, şu anda net bir satış rakamı veremeyeceklerini ama kitapçıların tekrar siparişlerinden satışların çok iyi durumda olduğunu gösterdiğini ifade etti. 24 YTL’den satışa sunulan kitap 150 bin satışta 3.6 milyon YTL’ye ciroya ulaşacak. Ancak bu arada kitabın korsan baskısı 5 YTL’ye satılıyor. Nihat Tuna “Bu konuda maalesef bizim yayıncı olarak hiç bir yaptırımız olamıyor. Bu devletin çözmesi gereken bir konu. Biz mafyayla mücadele edemeyiz” diye konuştu.

ÇILGIN TÜRK SINIRINI AŞACAK MI?

2007’de yerli yazarlar arasında 83 bin satış rakamına ulaşan Orhan Pamuk’ın kitaplarının geliri yurtdışındaki 3 milyon adetlik satışıyla 4.3 milyon YTL’lik bir satış rakamına ulaştı. “” 170 bin satış rakamına ulaşarak 2007’nin en çok satan kitabı ünvanını aldı.


“Masumiyet Müzesi” ise şu andaki performansıyla bu rakamı zorlayacak gibi görünüyor. Ergenekon davası sanıklarından Ergün Poyraz’ın “Musa’nın Çocukları” ve “Musa’nın Gülü” kitapları da toplam 140 bin adet satışa ulaştı. Poyraz’ın kitaplarından 348 bin YTL gelir elde etti. Ayşe Kulin’in kitabı “” 152 bin, Elif Şafak’ın kitabı “” 100 bin satarak beşinci sırada yer aldı.

TURGUT ÖZAKMAN ZENGİN TÜRK OLDU

Yazar Turgut Özakman’ın 2005’te basılan “Şu Çılgın Türkler” kitabı geçen yıllarda 900 bine yakın bir satışa ulaştı. Geçen sene yayınladığı “” ise 300 binli rakamlara doğru koşuyor. Hiç ummadığı bir satış rakamına ulaşan ve cirodan yüzde 15 alan 79 yaşındaki Özakman, artık çok değerli bir yazar olmanın yanında artık “zengin Türk”.

Bilgi Yayınevi, iki kitapla 1 milyonluk bir satış rakamına ve 25 milyon YTL’lik ciroya ulaşırken asıl serveti korsan vurdu. Kitapların 4 milyona yakın korsanı satıldı. 350’nin üzerinde baskı yapan Turgut Özakman’ın uluslar arası düzeydeki rekoru, aşılması zor bir eşik olsa da artık kitaplardan da zengin olunuyor.

NOBEL 4 MİLYON SATIŞ GETİRDİ

2006 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Orhan Pamuk, son üç yılda sadece İngilizce’de 1.7 milyon adet kitap sattı. Almanca’da da 1 milyon satışın üzerine çıkan Pamuk, Çince, İspanyolca, İtalyanca ve Fransızca’da da 1 milyon sınırını aştı. Türkiye’yi ziyarete gelen yabancıların da en çok ilgi gösterdiği yazarlardan biri olan Pamuk’un İngilizceye çevrilmiş eserleri de kitapçılarda yer alıyor.

“Masumiyet Müzesi” tüm kitapçı vitrinlerini kaplarken, kitapçıda karşılaştığımız Hindistan’dan gelen bir turist, önce kitabın İngilizcesinin olup olmadığını sordu, “hayır” yanıtını alınca “Beyaz Kale”, “Benim Adım Kırmızı” ve “Kara Kitap”ın çevirilerini satın aldı.
(Meral Gündoğdu)