BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.401,23
HABER /  DÜNYA

Avusturyada erken seçim

Avusturya'da halk, erken genel seçimler için bugün sandık başına gidiyor. Seçimlerde bir de Türk aday var.

Abone ol

Avusturya'da halk, erken genel seçimler için bugün sandık başına gidiyor. Yerel saatle 07.00'de (TSİ 08.00) başlayan oy verme işlemi saat 17.00'de sona erecek. Geçici ilk resmi sonuçların bu saatten itibaren devlet televizyonu ORF'den yayımlanması bekleniyor.

Seçme yaşının 16'ya düşürülmesi nedeniyle bu seçimdeki seçmen sayısı resmi verilere göre 6 milyon 332 bin 931 olarak belirlendi.

Yetkililer, 2006 yılındaki genel seçimde katılımın yüzde 78,5 olarak gerçekleştiğine işaret ediyor ve bugün havanın ülke genelinde güneşli olması nedeniyle katılımın düşük olmasından endişe ediyor.

TÜRKİYE KÖKENLİ ADAY ALEV KORUN'A YOĞUN İLGİ
Ülke tarihinde ilk kez Yeşiller Partisi'nin seçilme garantisi olan genel listenin 3. sırasında aday gösterdiği Türkiye kökenli Alev Korun'a Avusturya ve yabancı basın yoğun ilgi gösteriyor.

İkamet ettiği 3. bölgedeki 93 numaralı sandıkta oyunu kullanan Korun'u televizyon kameramanları ve foto muhabirlerinden oluşan kalabalık bir gazeteci grubu izledi.

Gazetecilerin "Oyunuzu kime verdiniz?" şeklindeki esprili sorusuna, "Seçim gizliliği var, açıklayamam" esprisiyle yanıt veren Korun, "heyecanlı olduğunu" söyledi.

Kendisinin meclise girebileceği bir sırada olduğunu anımsatan Korun, "Heyecanım, partimin alacağı oy oranından kaynaklanıyor. Seçim için çok çalıştık, çok sayıda seçmene ulaşarak programımızı anlattık. Geçen seçime oranla oy oranımızın yüksek olmasını arzu ediyorum" dedi.

Korun, bir soru üzerine, "Göçmen kökenli biri olarak meclise girmekten onur duyduğunu" belirterek, "Meclisteki ilk icraatının, Avusturya'da doğan göçmen çocuklarının otomatik olarak vatandaş almasını sağlayacak yasal düzenlemeyi yapmak olacağını" söyledi. Korun, anne ve babası Avusturya vatandaşı olmasa da burada doğan çocukların Avusturya vatandaşı olmasını sağlamak istediğini kaydetti.

Yeşiller Partisi, 2006 yılı genel seçiminde oyların yüzde 11,5'ini alarak 183 üyeli Federal Mecliste 21 sandalyeye sahip olmuştu.

Korun, bu seçimde yüzde 15 veya 20 oranında oy almayı beklediklerini bildirdi.