BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Berkin'in ölümü İngiliz basınında

İngiltere'nin önde gelen gazeteleri 269 gün sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın ölümü ve sonrası yaşanan gelişmeleri sayfalarına taşıdı.

Abone ol

Gezi eylemleri sırasında yaralanmasının ardından 269 gün boyunca komada kalmasından sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümünü protesto için Türkiye çapında yapılan eylemler Guardian gazetesinin  dünya haberleri sayfalarında yer alıyor.

Gazetenin İstanbul Muhabiri Constanze Lech'in imzasını taşıyan haberde, dünkü eylemler ve polis müdahaleleriyle ilgili ayrıntılar veriliyor.

Haberde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun başsağlığı mesajları aktarılırken, Türk basınındaki haberlere göre Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan'ın "Benim oğlumu Allah almadı, benim oğlumu benden Tayyip Erdoğan aldı" dediği belirtiliyor.

Berkin Elvan'ın ölümüyle geçen yazki protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının yediye yükseldiği söyleniyor ve "bu ölümlerin en az dördünün doğrudan polis şiddetinden kaynaklandığı" vurgulanıyor. Polisin İstanbul ve ülke çapındaki eylemlerde de aşırı güç kullanmakla suçlandığı belirtiliyor.

BERKİN ELVAN BİR SEMBOL

Haberde Türk Tabipler Birliği'nin rakamlarına göre Gezi eylemlerinde polis şiddeti sonucu 8 bin kişinin yaralandığı, 104 kişinin ağır kafa yaralanmalarına maruz kaldığı, 11 kişinin de çoğunlukla plastik mermiler nedeniyle gözlerini kaybettiği söyleniyor.

Guardian İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün dün yayımladığı bir bildiride biber gazının doğrudan protestoculara doğru ateşlenmesinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladığını söylüyor.

Örgütün bir sözcüsünün de "Berkin Elvan vakası Türkiye'nin polis şiddeti ve cezasız kalmaları sicilinin bir sembolü oldu. Bu dehşete yönelik taşan bu dev öfke aynı zamanda hükümetin Berkin Elvan'ın ölümüne ve genel olarak bu konudaki sessizliğine de karşı" dediği belirtiliyor.