BIST 9.125
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,57
HABER /  SEÇİM

'Belediyeler köpekleri vapura bindirip...'

Gazeteci-Yazar Metin Soylu'nun yerel seçimler öncesinde dile getirdiği bu iddia çok konuşulacak: "İstanbul’da bazı belediyeler başıboş köpeklere boğaz turu yaptırıyor.”

Abone ol

Türkiye 30 Mart 2014 tarihindeki Yerel Seçimlere kilitlenirken Gazeteci-Yazar Metin Soylu çok konuşulacak bir iddiayı gündeme taşıdı. Soylu’nun resmi internet sitesinde yayınladığı satırlar sosyal medyada da tartışma konusu oldu.

İşte Metin Soylu’nun yerel seçimler öncesinde çok tartışılacak o yazısı…

"İstanbul’da 30 Mart 2014 tarihindeki yerel seçimlerde hangi partiden yana oy kullanacağınıza, bulunduğunuz ilçedeki köpek artış/azalış sayısına göre karar verin…

Neden mi?

Çünkü İstanbul halkı gece uyurken, bazı belediyeler gizlice başıboş köpekleri bir tekneye/vapura doldurup uzak mesafedeki bir başka ilçenin sahiline bırakıyor.

Yanlış duymadınız İstanbul’da gece gece köpekler denizin üstünde adeta cirit atıyor…

Köpekler dile gelseydi, herhalde bu olayın ayrıntılarını veya bu işten memnun olup olmadıklarını daha net kendilerine sorabilirdik.

Çünkü bu sayede köpekler, AKBİL basmadan üstelik gecenin loş ışığında boğaz turu yapıyor.

-Peki, bazı belediyeler bunu neden yapıyor?

-Bu uygulama kanun dışı mı?

-Bu durumun hayvan hakları açısından bir önemi var mı?

İstanbul halkı sabahları evlerinden çıktıklarında akıllarında tek bir düşünce oluyor, “Aman işe geç kalmayayım!…” Zaten gündüz vakti de İstanbul’daki başıboş köpekler kuytu köşelerde yatıyor.

Gece vakti ise İstanbul halkı evlerinde uyurken, aslında her ilçedeki başıboş köpeklerdeki inanılmaz artış veya azalış açıkça ortaya çıkıyor.

Belediyeler, gece vakti araçları kovalayan ve insanlara “Hav hav hav!…” diye seslenen başıboş köpeklere karşı ne yapıyor?

Bugün hangi belediye seçim vaatleri içerisinde başıboş köpeklere karşı “Şu şekilde tedbirler alacağız” diyor?

***

Yoksa Türkiye’de son zamanlarda yaşanan siyasi gerilimlerin başında bu gariban başıboş köpeklerin mi payı var?

Ne alaka mı?

Sultan II. Mahmud, İstanbul’da artan başıboş köpekleri şehir dışına atmak adına bir proje geliştirmiş. Ancak 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı’nı kaybetmemiz o yıllarda yaşayan İstanbul halkı tarafından ağzı var dili yok bu gariban hayvanların mağdur edilmesine bağlanmıştır. Bu yüzden padişah II. Mahmud bu projesinden vazgeçmiş.

Bitmedi…

Bazı gezginler, Sultan II. Mahmud’un yeniçeri ocağı ile sokak köpekleri arasında bağlantı kurduğundan söz eder. Çünkü her iki kesimin başıbozuk olduğu ve her türlü değişime karşı katı tutumlar içerisindedir.

Dahası var…

Sultan Aziz devrinde başıboş köpeklerle ilgili çok ilginç bir olay yaşanmıştır. Çemberlitaş, Kumkapı ve Gedikpaşa semtlerini kül eden yangın, köpeklerin “ah”ına yorulmuş.

1889 yılında İstanbul’u ziyaret etmeyi tasarlayan Alman imparatoru Kayzer II. Wilhelm’in ziyareti öncesinde Sultan II. Abdülhamid, sokak köpeklerini toplatmayı ve en azından ziyaret süresince belirlenen bir yerde tutmayı tasarlar. Lakin halkın yoğun tepkisi üzerine bu düşüncesinden vazgeçer.

Aslında Sultan II. Abdülhamid ise daha ziyade sokak köpeklerini himayesi altına alan bir kişilik olarak bilinir.

Hatta Jön Türklerin bu hayvanlara son derece vahşiyane bir tutum takınmasının nedenleri arasında, bu durumun da olduğu düşünülmektedir.

***

İstanbul’un X ilçesindeki fazla olan başıboş köpeklerin toplanarak gecenin bir yarısı gizlice Y ilçesinin sahiline bırakılmasının mantığı ne olabilir?

-X Belediye’den Y Belediyesi’ne “Biz bakamıyoruz buyurun siz bakın!” mesajı mı?

-Bu başıboş köpekler gezmek istiyordu. Biz de boğaz turu yaptırırken çok ısrar ettiler onları kıramadık ve sizin sahile salıverdik mi?

Başıboş köpeklerin oy kullanabilmesi ile ilgili bir yasal düzenleme yapılmış olsa sanırım iş kökten çözülmüş olacaktı.

30 Mart’taki Yerel Seçimlerde başıboş köpeklerden, “Oy Vermeleri!” beklenir mi bilinmez ama İstanbul’daki bu başıboş köpeklerin sayılarındaki ilginç artışı oldukça,

İstanbul Halkı da oyunu kime vereceğini kestiremez ise

Geceleri bu başıboş köpeklerden İstanbul Halkı’na gelecek tek ses: “Hav hav hav!…”