BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,93
ALTIN 2.439,00
HABER /  EKONOMİ

Belediyeler İŞKUR ofisi gibi çalışacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul’daki 38 İlçe Belediyesi istihdama yönelik işbirliği protokolü, Saraçhane Belediye Sarayı’nda imzaladı.

Abone ol

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul’daki 38 İlçe Belediyesi istihdama yönelik işbirliği protokolü, Saraçhane Belediye Sarayı’nda imzaladı. İmza törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul’daki 38 belediyenin başkan ve başkan yardımcıları katıldı.

İmza töreninde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk, Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Dereli ve İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun da yer aldı. İmzalanan işbirliği protokolü kapsamında iş bulmak ve işsizlik ödeneği almak isteyen vatandaşlar İstanbul’daki belediyelere müracaat edebilecek.

Bakan Dinçer; “Belediyeler İŞKUR ofisi gibi çalışacak”

İmza töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, işsizlik sorununun kronik hale geldiğini ve kolay çözüm umudu olmadığını belirterek, yüzde 9 ile 13 arasında gidip gelen işsizlik oranının küresel kriz nedeniyle sorunun daha da ağırlaştığını söyledi. Hükümet olarak işsizlik sorununun çözümü ile ilgili çok büyük çabalar sarf ettiklerini ifade eden Bakan Ömer Dinçer, şöyle konuştu; “Hem işsizliğin yapısal çözümü ile ilgili çabalar sarf ediyoruz, hem de küresel krizin etkisini ülkemizin üzerinden kaldırmaya çalışıyoruz. Yapısal sorunların çözümü ile alakalı son zamanlarda işsizliği önlemeye yönelik çalıştaylar yapmaya ve konuya çok daha yoğun bir şekilde kafa yormaya, yeni politika ve stratejiler üretmeye başladık. Bu çalıştaylara Türkiye’de bu konuda söz söyleyebilecek ne kadar uzman, akademisyen, sivil toplum örgütü, sendika temsilcileri, meslek odaları varsa, hepsini davet ettik. İşsizliğin çözümü ile ilgili hem düşüncelerini hem destek ve önerilerini talep ettik. Bu konuyla ilgili yaptığımız çalışma yakın zamanda daha da netleşecek. Belki de Hükümetimizin yapacağı yeni bir ekonomik ve sosyal konseyde de konu tartışılarak. Ülkemizin bu konuda politikası ve stratejisi oluşturulacak.”

Küresel krizin etkilerini hafifletmek için yaptıkları çalışmalarda özellikle 2009 yılında oldukça etkili sonuçlar aldıklarını ve elde ettikleri sonuçların küresel kriz nedeniyle karşılaşılan sonuçları hafiflettiğini, ancak işsizlik sorununu yeterince azaltmadığını dile getiren Dinçer, “Kısa çalışma ödeneği uygulamalarında geçtiğimiz yıl belik de tüm Avrupa ülkelerinin dikkatini çekecek kadar başarılar elde etmiştik. 2010 yılında da kısa çalışma ödeneği ile ilgili çalışmalarımızı devam ettireceğiz. 2009 yılında tam 192 bin işçimiz işsiz kalmaktan kurtuldu. Kısa çalışma ödeneği uygulamalarıyla 2010 yılındaki geçtiğimiz iki aylık uygulamaları buna eklersen yaklaşık 205 bin çalışanımız kendi işlerini korumayı başardılar ve biz de böyle bir desteği vermekten dolayı çok mutlu olduk. Son belki giderek ekonomik gelişmeler olumlu bir havaya büründü ve bunun etkisiyle yine işsizlik ödeneğinde azalmalar görülüyor. 2009 yılında bir ayda tek seferde olmak üzere en fazla 417 bin kişiye kadar çıkan işsizlik ödeneği alan işsizlerimiz 2010 yılında bu oranın gittikçe düştüğünü görüyoruz. Bu güne kadar toplam bize müracaat eden toplam 2 milyon insandan 1 milyon 838 tane işsizlik ödeneği verdik. Bu günlerde bir ayda tek seferde verdiğimiz rakam çok şükür 100 binin altına düşmeye başladı. Bu belki ekonomik krizin etkilerinin azaltmaya başladığını gösterebilir, ama hala bunlar için oldukça yüksek rakam olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

İstanbul’da da işsizlikle mücadelede önemli sonuçlar aldıklarını anlatan Dinçer, imzalanan protokolün bütün bu çalışmalardan biraz daha fazla anlam taşıdığının altını çizerek, şunları kaydetti; “İŞKUR’a erişimi kolaylaştıracak adımlar atıyoruz. 81 vilayete il müdürlerimizle verdiğimiz hizmet yeterli değil, ama tüm il düzeyinde, ilçe hata belde düzeyinde hizmet bekleyen vatandaşlarımız varken, bütün il ilçe belde düzeyinde örgütlenme imkanımız olmaması sebebiyle belediyelerden yardım talep ettik. Zaten vatandaşlarımız kendisine en yakın gördüğü yerel idarelere işsiz kalmaları halinde müracaat ediyor ve iş talep ediyordu. Belediye başkanlarımız zaten ellerinden geldiğince kendilerine gelen başvuruları değerlendiriyordu. Bu protokolle bunu daha da sistematik hale getirdik. Özetlemek gerekirse bu protokolle birlikte belediyelerimiz İŞKUR ofisi gibi hizmet vermeye başlayacak. Biz böyle bir açılımı sağlamaktan ve böyle bir hizmet almaktan çok mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Herhangi bir işsizimiz belediyeye geldiğinde kaydını yaptırabilecek mesleki eğitim almayı düşünüyorsa alabileceği mesleki eğitimlerle ilgili bilgi alabilecek. Şayet işsizlik ödeneğine müracaat edebilecekse, işsizlik ödeneğine başvurabilecek. Bizden il müdürlüğümüze gelerek alabileceği her hizmeti buradan almasını temin etmeye çalışıyoruz. Giderek bu hizmetlerin kapsamını genişleteceğiz. Bu çalışmaların bizim hizmetlerimizi daha fazla ve geniş kitleye ulaştırma imkanı vereceğimizden hiç şüphe yok. Başka erişimi kolaylaştırıcı tedbirler de alacağız.”

Başkan Topbaş; “İşsizlik sorununu gidermeye çalışıyoruz”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da dünya nüfusunun yüzde 75’inin şehirlerde yaşaması nedeniyle İstanbul gibi bir dünya metropolünün işsizlik sorununun da oldukça büyük olduğunu belirterek, “Teknolojik gelişmelerde iş bulma vasıflarını hızla değiştirmekte. Bu bakıma dünya tüm devletlerde işsizlik konusu önemli bir yer teşkil etmekte. Özellikle geçtiğimiz yılda başlayan küresel ekonomik krizin yansımaları da tüm ülkeleri etkilemiş durumda. Yerel yönetimler olarak hizmetlerimizi sürdürürken bir yandan da istihdam sorununu kısmen gidermeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz 5 yıl boyunca yapmış olduğumuz 25 milyarlık yatırımın karşılığı değerlendirme yaptığımızda 100 bin insanımıza iş bulmuş olduğumuz anlamına geldiğini burada özellikle ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

“Halkın her türlü problemini çözmek için en yakın adres belediyeler olarak biziz. Vatandaşın en rahat iletişim kurabildiği yönetimler olarak işsizlik sorununun çözümüne de yardımcı olmayı istedik” diyen Başkan Topbaş, İŞKUR ile bir iletişim noktası kurarak, vatandaşların yaptıkları iş başvurularının değerlendirilmesi, takip edilmesi ve bununla ilgili bir takım çalışmalar yürütülmesi gibi hizmetlerin belediye birimleri tarafından yürütüleceğini kaydetti.

Kadir Topbaş, “İş arayanlara imkanlar sunmak için İŞKUR ile sorumluluğu paylaşıyoruz. Bakanlığımıza böyle bir fırsat verdiği için teşekkür ediyorum. Bu noktalarda işsizlerimiz başvurusunu yapabilmeli, işsizlik sigortası başvurusunda bulunabilmeli ve bununla ilgili süreçleri takip edebilmeli. Bunlarla ilgili kendilerine bilgi aktarılabilmeli ve iletişim kurulmalı. Daha hızlı iletişim kurma adına belediyelerimizin beyaz masaları tarafından yürütülecek bu çalışmanın önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Törende konuşmaların ardından Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasındaki istihdama yönelik protokol Bakan Ömer Dinçer ve Başkan Kadir Topbaş tarafından imzalandı. İstanbul’daki 38 İlçe Belediyesi adına imzaları da başkanlar ve başkan yardımcıları attı. Tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.