BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Begümler paçayı kurtardı

Bangladeş'teki "Begümler" krizi askerin fikir değiştirmesi ile çözümlendi. Birbirinden nefret eden "Begümler"...

Abone ol

Halide Ziya ile Şeyh Hasina birbirinden nefret eden Bangladeş'in iki büyük partisinin liderleri. Birbirlerine adeta kan davası güden "Begümler"e siyasi yasak kararı çıkıyordu. Ancak Bangladeş'teki asker destekli geçici hükümet, ülkenin iki eski başbakanına koyduğu yasaklardan vazgeçti.

Hükümet dünkü açıklamasında yurtdışındayken Bangladeş'e dönüşü yasaklanan Şeyh Hasina'nın ülkesine gelebileceğini belirtti. Aynı şekilde Halide Ziya'ya da herhangi bir seyahat yasağı konmayacağı kaydedildi.

Geçici hükümetin açıklamasında, basında yer alan haberlere rağmen Halide Ziya'ya herhangi bir sürgün baskısı yapılmadığı belirtildi. Ziya'nın ailesiyse yetkililerden Suudi Arabistan'a gitmek üzere hazır olma uyarısı aldıklarını söylemişti.

"BEGÜMLER" SAVAŞI

Hasina Vacid ve Halide Ziya, Bangladeş siyasetine damga vurmuş iki kadın.
Son 16 yıldır biri başbakansa, öteki ana muhalefet lideriydi. Aralarındaki rekabete Bangladeş'te begümlerin, yani hanımefendilerin savaşı deniyor.

Halide Ziya ülkenin ilk cumhurbaşkanı olan babasını hedef alan darbe ve suikasetten Hasina Vacid'in kocasını sorumlu tutuyor. Hasina Vacid ise bu darbe sonrası iktidara gelen general kocasının ölümü konusunda Halide Ziya'nın partisini suçluyor.

Sene başında taraftarları arasındaki çatışmalar ülkeyi anarşinin eşiğine getirdi ve genel seçimin ertelenmesine yol açtı. Yönetimi devralan asker destekli hükümet, Şeyh Hasina'nın taraftarlarının bu gösteride karşı taraftan bazı kişileri öldürdüğünü belirterek Hasina'yı cinayetten yargılamaya hazırlanıyor.