BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bebeklerin genetiğini değiştiren bilim insanı konuştu

Çinli bilim adamı He Jiankui, İnsan Genom Düzenleme İkinci Ulusal Zirvesi’nde geçtiğimiz günlerde gündeme gelen genetiğini değiştirdiği bebekler hakkında konuştu.

Abone ol

He Jiankui, yıllardır gizli yürüttüğü araştırmayı kamuoyuna duyurdu. CRISPR-Cas9 tekniği kullanılarak gerçekleştirilen projede, insan embriyolarındaki spesifik genler silinip, bebeklerin HIV(AIDS) virüsüne karşı doğal bağışıklıkla doğması sağlanmıştı.

Bu yöntem dünyanın gündemine otururken, Çin'de projeye soruşturma açılmıştı. Erkeğin spermi, annenin yumurtasını döllüyor, sonrasında embriyolog CRISPR-Cas9 genetik makası ile embriyoyu düzenliyor. Bu genetik araç CCR5 adı verilen HIV’in hücreye girişini tanımlayan proteini kaldırarak, virüse karşı doğal bağışıklık sağlıyor.

Projesi hakkında konuşan Bilim adamı He Jiankui şunları dile getirdi:

“Sizin de genetik hastalıkları olan akrabalarınız, arkadaşlarınız vardır, ben onların yardıma ihtiyacı olduğunu fark ettim. Genetik hastalıklardan muzdarip ya da bulaşıcı hastalıklara maruz kalan milyonlarca aile var. Eğer bu insanlara yardım edebilecek bir teknolojiye sahip olursak ancak o zaman onlara yardımcı olabiliriz. Bu artık toplumun ne yapmak istediğine kalıyor."