BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.326,17
HABER /  POLİTİKA

BDP'li vekiller açlık grevine başlıyor

Barış ve Demokrasi Partisi cezaevlerinde devam eden açlık grevleriyle ilgili olarak genelge yayımladı

Abone ol

BDP'li 9 milletvekili yarın Diyarbakır'da açlık grevine başlayacak. Açlık grevinin yanı sıra yeni bir eylem planı da devreye sokulacak.

 2 BDP'Lİ VEKİL AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ve Van Milletvekili Özdal Üçer, Diyarbakır'da açlık grevine başladı.

screen-shot-2012-11-09-at-1.13.50-pm.png

Açlık grevine başlayacak milletvekiller arasında Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk, Sabahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in yer alacağı öğrenildi.

Cezaevlerinde süren açlık grevlerinde kritik eşik olan 60. günün dolmasına saatler kala BDP'den önemli mesaj...

BDP Eşbaşkanları yarın saat 11.00'de Diyarbakır'da çok önemli açıklamalar yapacak.

BDP il ve ilçe örgütlerine yönelik yayımlanan genelgede, cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekmek için mitingler, cezaevlerine yürüyüşler ve ev ve iş yerlerinde ışık kapatma eylemleri gerçekleştirilmesi çağrısında bulunuldu.

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak imzalı olarak yayımlanan genelgede, 63 tutuklunun üç temel taleple 12 Eylül 2012 tarihinde süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi başlattıkları hatırlatıldı. Açlık grevlerinin 58'inci gününe girdiği belirtilen genelgede, 63 kişinin açlık grevine diğer cezaevlerinden de katılanlarla bu sayının 707 kişiye çıktığı kaydedildi. "Ancak 5 Kasım 2012 tarihinde 72 cezaevinde bulunan 10 bin tutsağın da açlık grevine katılımıyla yeni bir boyut kazanmıştır" denilen açıklamada, BDP olarak bu açlık grevlerini sahiplendikleri ifade edildi.

DEMİRTAŞ, TUĞLUK VE BAYDEMİR'DE VAR

BDP, 9 milletvekili ile açlık grevini başlatıyor. Bugün TBMM’de yapılacak açılma ile açlık grevine başlayacaklar arasında Eşgenel Başkan Selahattin Demirtaş da yer alacak. Emine Ayna ile Özdal Üçer’in, partinin merkez organlarından bağımsız, kendi inisiyatifleri ile açlık grevine BDP Genel Merkezi’nin kararı ile 9 milletvekili katılıyor.

BDP’nin bu kararını gerekçesinin şöyle açıklanması bekleniyor:

“Adalet Bakanlığı eliyle yapılan çalışmalarda sürdürülen umutlar azalmaktadır. Bu nedenle daha önce alınan açlık grevine katılma kararını bir süre ertelenmişti. Gelişmeler ışığında açlık grevini başlatmak dışında seçenek kalmamıştır.”

Açlık grevine başlayacak milletvekiller arasında Demirtaş’ın yanı sıra Aysel Tuğluk, Sabahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de yer alacağı öğrenildi.

EYLEMLERİN HAYATA GEÇİRİLMESİ ÇAĞRISINDA BULUNULDU

Açlık grevine katılanların taleplerinin, BDP'nin yıllardır savunduğu talepler olduğu belirtilirken, "Çünkü bu taleplere olumlu yanıt verilmesi durumunda, Kürt sorununun demokratik, siyasi, barışçıl çözümünün önünün açılacağına da inanıyoruz. Çünkü olumlu yanıt verilmesi durumunda, yıllardır yaşanan acıların, savaşın yol açtığı ölümlerin daha da artmaması için olanak yaratılmış olacaktır" denildi.

"Şunu çok iyi bilmemiz gerekiyor; açlık grevlerini sonlandıracak olgulardan birisi de, hepimizin haklı, meşru, insani ve hukuki bu direnişe daha büyük destek vermesi ve sahiplenmesidir" denilen genelgede, BDP tarafından belirlenen eylemlerin bütün il ve ilçe örgütleri tarafından hayata geçirilmesi çağrısında bulunuldu.

MİTİNGLER GERÇEKLEŞTİRİLECEK

BDP'nin il ve ilçe örgütlerine genelge üzerinden yaptığı duyuruda, mitingler düzenlenmesi çağrısı bulunuyor. Gülten Kışanak'ın katılımıyla 10 Kasım Cumartesi günü Cizre'de, 11 Kasım Pazar günü de Siirt'te kitlesel mitingler gerçekleştirileceği duyurulurken, 12-19 Kasım tarihleri arasında da İstanbul ve Van'da Selahattin Demirtaş'ın katılacağı mitingler düzenleneceği belirtildi.

Ayrıca, 13 Kasım tarihinde Selahattin Demirtaş ya da Gülten Kışanak'ın katılımıyla Mardin Cezaevi'nin önünde de bir eylem yapılacağı duyuruldu.
BDP'nin genelgesinde ayrıca mitinglerin dışında cezaevlerine doğru yürüyüşler yapılacağı da belirtildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Açlık grevlerine olan duyarlılığı daha fazla geliştirmek ve talepleri daha fazla gündemleştirmek amacıyla 11 Kasım Pazar günü saat 12.00’de tüm il ve ilçe örgütlerimiz tarafından açlık grevi yapılan cezaevlerine yürüyüşler yapılacaktır. Bu yürüyüşler engelleme ile karşılaşsa dahi ısrarcı ve kararlı olunacaktır. Akşam saatlerine kadar cezaevi önünde kalınacaktır. Yürüyüşlerin güçlü geçebilmesi için tüm mahallelerde ev ev çalışma yürütülecektir."

EV VE İŞ YERLERİNDE IŞIKLAR KAPATILACAK

BDP'nin il ve ilçe örgütlerine yönelik yayımladığı genelgesinde, 11 Kasım Pazar günü saat 19.00'dan itibaren bütün ev ve işyerlerinde gece boyu ışıkları kapatma eylemi gerçekleştirileceği duyurularak, "11 Kasım Pazar günü örgütlü olduğumuz bütün illerde, açlık grevlerine dikkat çekmek ve taleplerin sahiplenildiğini göstermek amacıyla saat 19.00’dan itibaren bütün evlerin ve iş yerlerinin gece boyunca ışıklarını kapatmaları, evlerin ve iş yerlerinin dış pencere ya da balkonlarında mum yakarak ‘Hayatları Karartmayın, Ölümlere Hayır’ mesajı vermeleri çağrısı yapılacaktır.

Bir gece sürecek olan bu eylemin halka duyurulması için basın açıklamaları, halk toplantıları, yerel medya imkânları, sosyal medya, el ilanları ve benzeri yöntemler kullanılmalıdır. Evlerin özellikle caddeye bakan balkon ve pencerelerine mum bırakılmasının da cezaevlerinde ve dışarıda hayatların kararmaması açısından önemli bir mesaj olacağı unutulmamalıdır. 30 Ekimde hayatı durdurarak topyekun direnişe katılan halkımızın, bu konuda da göstereceği kitlesel katılım büyük ve güçlü bir mesaj olacaktır" denildi.

BDP tarafından yayımlanan genelgede, kamuoyu oluşturmak amacıyla BDP binalarında gerçekleştirilen açlık grevlerinin gerekli duyarlılığı oluşturduğu da belirtilerek, "Bundan sonra farklı demokratik eylemlerin geliştirilmesi daha uygun olunacaktır" denildi.