BIST 10.109
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.411,94
HABER /  POLİTİKA

BDP'li Önder ile muhabir fena kapıştı

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen BDP’li Sırrı Süreyya Önder’in kullandığı “soykırım” ifadesine bir gazeteci tepki gösterince tartışma çıktı.

Abone ol

1915'te yaşananların soykırım olduğunu söyleyen BDP'li Sırrı Süreyya Önder, 24 Nisan'ın "Ermeni halkının ulusal yas ve acılarının paylaşım günü" ilan edilmesi için Meclis'e teklif vereceklerini açıkladı.

İttihat ve Terakki'nin birinci elden sorumlusu olduğu, daha sonra Cumhuriyet rejiminin de buna büyük bir hafıza imhasıyla bir unutturma politikası ile hizmet ettiği büyük bir katliam yaşandığını savunan Önder, "Her dilde bunun karşılığı soykırımdır" dedi.

GAZETECİYLE KAPIŞTI

 Toplantının soru cevap kısmında BDP'li Önder ile bir gazeteci arasında tartışma yaşandı. 'Soykırımı kim yaptı, bu millet mi yaptı?' sorusuna cevap veren Önder, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hiçbir halk bir diğerinin düşmanı değildir, hiçbir halk bir diğerine soykırım yapamaz. Bu, egemenlerin manile ettiği bir zihniyettir. En önemli yapısal gerekçelerinden birisi de servet transferidir. Altında yatan sebep de budur. Bu ülkedeki tapu değişikliklerine bakarsanız, ne kadar Ermeni mülkü el değiştirmiş ne kadarı ilga edilmiş bunu anlarsınız" 

TARİHÇİ MİSİNİZ?

Kendisinin tarih konusunda uzman olup olmadığını soran aynı gazeteciye Önder, şöyle karşılık verdi: "Siz tarihçi olmadan 'bu soykırım değildir' iddiasını ne kadar kendinize hak görüyorsanız; bir politikacı, aydın, sanatçı olarak ben de bu tespitte bulunmayı kendimde o kadar hak görüyorum"

AĞRI DAĞI VERİLSİN Mİ?

Gazetecinin 'Ağrı Dağı'nın Ermenilere verilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?' sorusuna Önder, şöyle karşılık verdi: "Niye vereceksin? İsteyen mi var? Niye toprak deyince ülke toprağı anlıyorsun? Evini aldığı insanların, tapu kaydını açıyor musun? Evini toprağını isterse vereceksin tabi. Mezarlıklarını talan etmişsin, üzerine otel yapmışsın, isterse toprağını ya da bedelini vereceksin"

Önder, 'Soykırımı kimler yaptı, Türkler mi?' sorusuna ise, "O dönemki İttihat Terakki'nin önderliğinde Türkler, Kürtler, Çerkezler ve bilcümle halklardan insanları alet ederek uygulattılar" cevabını verdi.

DEMAGOJİ YAPIYORSUNUZ

Konuşması sırasında gazetecinin müdahale etmeye devam etmesi ve 'demagoji yapıyorsunuz' demesi üzerine Önder, 'Saygılı konuş biraz, neresi demagoji bunun" dedi.  Bunun üzerine diğer basın mensupları araya girerek arkadaşlarını sakinleştirmeye çalıştı. Önder, tartışmaya dönüştüğü için sorulara cevap vermeyeceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hayatını kaybeden insanların fotoğraflarının oylandığını beliğraflarının görülmesine bile tahammül edilmeyen bir iklim oluşmuş. Bu da yapmaya çalıştığımız şeyin ne kadar elzem, insani olduğunu gösteriyor"

BDP'lilerin ABD temasları ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Önder, "Bunun altında 'çözümü ABD'de mi arıyorsunuz ' diye sormak utanç vericidir. Çünkü çözümü ABD'ye endeksleyen bizatihi AKP'nin kendisidir" ifadelerini kullandı.