BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.440,38
HABER /  POLİTİKA

BDP'den Fransa'ya ilginç tepki

BDP'li Hasip Kaplan, Ermeni Tasarısı'nın oylanmasına bir gün kala Fransa'ya mesaj niteliğinde bir açıklama yaptı

Abone ol

Fransa'da yarın oylanması beklenen "Soykırımı İnkar Yasası'na karşı ortaya koyulan ortak tavıra destek vermeyen BDP, kendi yöntemiyle Fransa'ya mesaj gönderdi.

BDP grubunun kararını açıklayan Hasip Kaplan, ''Türkiye'nin AİHM'de mahkum olduğu TCK'nın 301. maddesine de Fransa'nın benzer 301. maddesine de karşıyız'' dedi.

Kaplan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, tarihi gerçeklerle yüzleşmekten korkanların, her defasında karşı çıkanların aynı yasaları ülkelerinde savunduklarını söyledi.

DİNK'İ HATIRLATTI

Türkiye'de "soykırım var" dediği için Hrant Dink'in önce TCK'nın 301. maddesinden yargılandığını ardından öldürüldüğünü iddia eden Kaplan, şunları
söyledi:

"Şimdi Fransa, TCK 301 benzeri bir madde çıkarıyor. Türkiye de buna karşı çıkıyor. Burada samimi hiç bir yaklaşım göremiyoruz. Kendi ülkesinde ırkçı yasaları fütursuzca kullanan bir zihniyetin başka ülkelerdeki benzer yasalara karşı çıkması iç kamuoyuyla ve uluslararası toplumla alay etmek anlamına gelmektedir.

Osmanlı döneminde, 1915'te Ermenilere karşı tarihin en büyük katliamı yapıldı. Bu tarihi gerçek yok sayılamaz, üstü örtülemez. Belgeler ortadadır. Elbette tarihçiler, bilim insanları bunları araştırmalıdır. 2015 yılı Ermeni iddialarının yüzüncü yıl dönümüdür. Bu yaklaşımla
çıkacak kararlar şimdiden bellidir. Dolayısıyla Türkiye'nin 'sözde soykırım' ile başlayan resmi metinlerle tarihi gerçeklerin üstünü örtmesi, kapatması mümkün değildir.

ALMANYA YÜZLEŞTİ

Almanlar, Hitler faşizmini mahkum etti, biz Osmanlı dönemini konuşamıyoruz. Bunu dünyaya başka devletlere bırakmadan çözmek zorundayız. TBMM'de bu konuyu konuşabilmeliyiz.

Türkiye, Fransa parlamentosunda soykırım yasası kabul edilirken, resmi iddialarının arkasında durmadı, uluslararası hukuk alanında devlet adına hiçbir çabada göstermedi, büyükelçi göreve devam etti. Şimdi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı TCK 301 benzeri bir madde çıkacak diye tek yanlı bir propaganda yapılması doğru değildir."

YANLIŞIN YANINDA OLMAK ZORUNDA DEĞİLİZ

"BDP, iki yanlışın da yanında olmak zorunda değil" diyen Kaplan, "Biz Türkiye'nin AİHM'de mahkum olduğu TCK'nın 301. maddesine de Fransa'nın benzer 301. maddesine de AİHS'ne aykırı olduğu için karşıyız. Türkiye ve Fransa ırkçılarının safında olmak zorunda değiliz" dedi.

Meclis bildirisiyle ilgili AK Parti ve MHP gruplarının getirdiği taslak metinlere "ırkçı, resmi statükocu, tabucu" olduğu için imza vermediklerini söyleyen Kaplan, Danışma Kurulu kararı olmadan, İçtüzüğe aykırı şekilde Mecliste sunuş yapıldığını iddia etti.