BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,89
ALTIN 2.433,79
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İlkokul mezunlarına ehliyet müjdesi

Milliyetçi Hareket Partisi, ilkokul mezunlarının sürücü belgesi alabilmeleri için Meclis Başkanlığı'na kanun değişikliği teklifi verdi.

Abone ol

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı tarafından hazırlanarak TBMM Başkanlığı'na sunulan 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 41. maddesinin (b) bendinin değiştirilmesini içeren teklifle sürücü belgesi alma hakları beş yıl süreyle uzatılan, 5 Temmuz 2011 tarihi itibarıyla bu süresi dolan ilkokul mezunlarına yeni bir hak verilmiş olacak.

Değişiklik teklifinde ilgili maddedeki öğrenim şartları, "F, G ve H sınıfı sürücü belgesi alacakların ilkokulu, A1, A2, B, C, D ve E sınıfı sürücülerin 18.8.1997 tarihinden önce ilkokuldan mezun olanlar ilkokulu, diğerleri en az ortaokulu veya 8 yıllık temel eğitimi bitirmiş bulunmaları" olarak belirlendi.

MHP'nin Meclis Başkanlığı'na sunduğu değişikliğe ilişkin genel gerekçede, 8 yıllık zorunlu temel eğitimin 18 Ağustos 1997 tarihinde yürürlüğe girdiği, halen 18 milyonun üzerinde ilkokul mezunu vatandaşın yaşadığına işaret edildi. Gerekçede, "Birçok Avrupa Birliği ülkelerinde sürücü belgesi almak için okur-yazar olmak yeterli görülmekte ve konuya insani bir hak olarak bakılmakta iken, ülkemizde ilkokul mezunlarının bu haktan mahrum bırakılması vatandaşımıza yapılan bir haksızlık olmaktadır.  Ehliyet alabilmek için önemli olan araç kullanma becerisini kazanmış olmak, trafik işaret ve levhalarını tanımak ile kuralları biliyor olmaktır. Geçmişte çeşitli nedenlerden dolayı sadece ilkokulu bitirebilmiş ve daha yükseğini okuyamamış vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir" ifadesine yer verild