BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,10
ALTIN 2.467,91
HABER /  GÜNCEL

Devletin cezaevinde unuttuğu adam

Cezaevinde en uzun süre kalan adam ünvanını alan Tahir Canan'ın ailesi isyan bayrağını çekti

Abone ol

Adı Tahir Canan...

Tam 30 yıl 6 aydır cezaevinde.

Bu süreyle o çoktan Türkiye'nin en uzun cezaevinde yatan adamı ünvanını almış durumda.

12 Eylül döneminde ceza alan Tahir Canan'ın ailesi ise 'artık yeter' dedi ve soluğu Meclis'te aldı.

Tahir Canan'ın 12 Eylül döneminde adil bir yargılama görmeden haksız mahkumiyet aldığını iddia eden aile, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'ndan yardım istedi.

Ancak aldıkları yanıt pek de umut verici olmadı.

Canan'ın ailesinin talebini komisyon "Yargıya müdahale edemeyiz" diyerek reddetti ve "Adil yargılama yapılmadığı düşünülüyorsa ülkemizdeki iç hukuk yollarını tamamladıktan sonraaltı ay içerisinde İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Korumaya Dair Avrupa Sözleşmesinin 6. Maddesinde belirtilen adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yapılabilir" önerisinde bulunuldu. 

CHP'DEN AİLEYE DESTEK

Komisyonda aradığı desteği bulamayan aile bu kez de CHP'nin kapısını çaldı.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Türkiye'nin en uzun süre hapiste kalan insanı" Tahir Canan için Canan'ın ailesiyle birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Tahir Canan'ın yaşadıklarını "Bir insanlık ayıbı, demokrasi utancı ve katliamı" olarak nitelendiren CHP'li Ağbaba beraberindeki, Tahir Canan'ın eşi, çocukları ve torununu tanıttı.

Bir ailenin üç kuşağını bir araya getiren aile tablosunda sadece Tahir Canan'ın eksik olduğunu belirten Ağbaba, "Canan'ın 12 Eylül cuntacılarının mahkemelerinden çıkan kararlarla neredeyse bütün ömrünü hapiste geçirmesi hangi hukukla, hangi akılla, hangi vicdanla bağdaşır? Tahir Canan'ın 4 çocuğu babasız büyüdü. Canan da çocuklarından uzakta yaşlandı, dede oldu. Şimdi 5 torunu dedesiz büyüyor. Bu insanlık ayıbı değildir de nedir?" diye sordu.

SİNEMAYA GİTMEK İSTİYORUM

Türkiye'nin en uzun süre cezaevinde bulunan tutuklusu Tahir Canan'ın ailesi Meclis'ten adalet çağrısı yaptı. Tahir Canan'ın babasını hiç dışarıda görmeyen 19 yaşındaki oğlu İmran Canan, "Parka gitmek yerine cezaevinin avlusunda volta attım, kaydıraktan kaymak yerine ranzadan atladım. Normal aktiviteler yapmak babamla sinemaya gitmek, özgür hayatta buluşmak istiyorum" dedi.