BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,75
ALTIN 2.427,41
HABER /  POLİTİKA

BDP'den AK Parti'ye bölücü suçlaması

Bengi Yıldız, hükümete yüklendi inkarcı politikanın ülkeyi bölebileceğini iddia etti.

Abone ol
Bütçe Kanun Tasarısı görüşmelerinin son gününde Meclis'te yine iki dil tartışmaları yaşandı. Partisi adına söz alan BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, "iki dilli yaşam" projesine hükümetin tahammül edemediğini iddia etti. TRT Şeş'i Kürtlere verilen sadaka olarak nitelendiren Yıldız, AK Parti'nin inkarcı politikasıyla ülkeyi böleceğini söyledi.

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, ''demokratik özerklik'' ve ''iki dilli yaşam'' projelerini sunduklarını ancak herkesin savcıları göreve çağırdığı cevapla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Yıldız, BDP olarak ''demokratik özerklik'' ve ''iki dilli yaşam'' projelerini sunduklarını, ancak herkesin savcıları göreve çağırdığı cevapla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

Dünyada bu sorunların nasıl tartışıldığının incelenmesi gerektiğini kaydeden Yıldız, ABD'den Asya'ya kadar her yerde, en güçlü demokrasilerin federatif, özerk ve bölgesel düzeyde vatandaşını yaşama katan yönetimler olduğunu anlattı. Yıldız, ''Bu ülkeler bölünmüyorsa, Türkiye de bölünmez. Bu tartışmalar olmaz ise bu ülke bölünme ile karşı karşıya kalır'' dedi.

DEMOKRATİK AÇILIM


AK Parti'nin 2004 yılındaki kamu reformuna ilişkin yasal düzenlemesinde yerel 
Dilin bir halkın onuru olduğunu, geçmişi geleceğe taşıdığını belirten Yıldız, şunları kaydetti:

''AK Parti 'TRT Şeş'i açtık' diyor, sadaka dağıtır gibi... Şu anda 20 tane Kürt televizyonu var. Ülkemiz laik ve demokratikti ama biz daha önce de Erivan, Irak radyolarından Kürtçe dinliyorduk. Çünkü, devletimiz insan haklarına saygılı ama kendi vatandaşının anadili kullanma hakkına saygı göstermiyordu. Erivan 55 yıl önce, Bağdat ve Tahran 70 yıl önce Kürtçe yayın yapıyorlardı. Siz 2010 yılında Kürtçe televizyon açıp, bunu Kürtlere hediye ediyorsunuz. Dil böler ama sizin inkarcı ve asimilasyoncu diliniz bu ülkeyi böler.''

''TEK PARTİLİ DÖNEME ÖZLEM DUYUYORLAR''

BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik de Meclise gelen kanun tasarılarının, muhalefet partilerinin incelemesine bile fırsat tanınmadan yasalaştırılmak istendiğini savundu. 
AK Parti'nin Meclisteki oy çoğunluğuna dayalı politika güttüğünü ileri süren Özçelik, ''AK Parti yangından mal kaçırma telaşı içinde. Muhalefetin uyarılarını dikkate almıyor, bıyık altından gülüyor. Çünkü oylamanın sonucundan emin'' dedi. Özçelik, AK Parti'nin muhalefetten rahatsız olduğunu, tek parti dönemine özlem duyduğunu iddia etti. 
Seçim barajının yarattığı bir psikolojik etkinin söz konusu olduğunu, barajın kalkması halinde BDP olarak yüzde 10'u aşabileceklerini savunan Özçelik, AK parti'nin de bunu bildiğini ve bu nedenle barajı düşürmek istemediğini öne sürdü.

''BDP'yi Meclis dışında bırakmak isteyen AK Parti'nin, MHP'ye de tahammülü olmadığını'' iddia eden Özçelik, ''Ama şimdilik CHP'yi baraj altına düşürmeye gözü kesmiyor. CHP'den çok rahatsız olduğunu iddia etmek de mümkün değil'' dedi.