BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

BDDKya yeniden Bilgin

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığı'na Tevfik Bilgin yeniden atandı.

Abone ol

08Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığı'na Tevfik Bilgin yeniden atandı.

Alınan bilgiye göre Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, atamaya ilişkin kararnameyi onaylayarak, Başbakanlığa gönderdi.

Aralık 2003'den bu yana BDDK Başkanlığı'nı yürüten Tevfik Bilgin, atamayla Nisan 2012'ye dek 6 yıl boyunca görevini sürdürecek.

Bilgin'in görev süresi 31 Mart'ta dolmuştu. BDDK'da, 31 Mart 2000 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'de ilk kurul üyeleri ve Başkanlığa Zekeriya Temizel'in atanmasıyla başlayan 6'şar yıllık dönemler, 2001 yılında Temizel'in istifasıyla kesintiye uğramıştı.

Temizel'in istifasının ardından BDDK Başkanlığı'na Engin Akçakoca atanmıştı. 5 Kasım 2003 tarihine dek başkanlığı yürüten Akçakoca'nın istifasının ardından Aralık 2003'de, BDDK'nın 6 yıllık ilk döneminin 3. başkanı olarak Tevfik Bilgin getirilmişti.

Bankacılık Yasası'na göre BDDK Başkan ve üyelerinin görev süresi 6 yıl. Ancak süreleri biten başkan ve üyeler yeniden atanamıyorlar.

Bununla beraber, başkanlığın ve üyeliğin herhangi bir nedenle boşalması durumunda boşalan yere, yasayla belirlenen esaslar dahilinde 1 ay içinde atama yapılacağı, bu biçimde atananların bir defalığına yeniden atanabilecekleri hükmü de bulunuyor.

Zekeriya Temizel ile başlayan ilk 6 yıllık başkanlık süresi, Temizel'in 1 yıl sonra istifası, ardından gelen Engin Akçakoca'nın da süre bitmeden istifası sonucu, yerine atanan Bilgin'in görevi devam ettirmesiyle tamamlandı. Bu nedenle Tevfik Bilgin, 6 yıllık ilk sürecin başından beri görev yapmadığı için yasal olarak yeniden seçilme hakkına sahip bulunuyordu.

Diğer yandan BDDK başkan ve üyeleri, süreleri dolmadan görevlerinden alınamıyorlar.

BDDK üyeleri, özel bir kanuna dayanmadıkça, kurum dışında resmi veya özel hiçbir görev alamıyor, dernek, vakıf, kooperatif ve benzeri yerlerde yöneticilik yapamıyor, ticaretle uğraşamıyor, serbest meslek faaliyetinde bulunamıyorlar. Ücret karşılığı konferans ve ders veremiyor, hiçbir ortaklıkta pay sahibi de olamıyorlar.