BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Yeni Vatikan

ABD'nin en yeni ve 'ütopik' kenti, Florida’da kuruluyor. Kente salt Katolikler yerlesecek.

Abone ol

ABD’nin tümüyle Katoliklere açık, ilk ve tek kenti, Florida’nın güneyindeki domates tarlalarından bozma bir arazide yükseliyor. 2007 sonlarında, kentin ilk dindar sakinlerinin yerleºmiº olacağı açıklandı.

Kenti kurmaya milyonlarca dolarını harcayan, ABD’nin ultra-zenginlerinden, koyu Katolik, Tom Monaghan bu yerleºim yerinin adının “Ave Maria” olacağını bildirdi. Katolik ütopya kentini kurmakta olan Monaghan’ın açıklamasına göre, Ave Maria’da alkollü içki satan bar, striptiz salonu, masaj evleri, porno film gösterimi olmayacağı gibi, doğum kontrol haplarıyla kondom da satılmayacak, kürtaj tamamen yasak bulunacak. Kentin halkı, dini bütün Katoliklerden seçilecek ve kent tamamen Vatikan benzeri olacak.

“Domino’s Pizza” lokantalar zincirinin eski sahibi Tom Monaghan, dünyaca ünlü lokantalarını geçtiğimiz yıl 1 milyar dolara satmıºtı. Bu satıºtan elde ettiği paranın bir kısmıyla üniversite açan Monaghan, Ave Maria kenti için ºu âna kadar 500 milyon $ harcadı. Michigan ve Florida eyaletlerinde, aynı adı taºıyan birer Katolik üniversitesini de kuran pizza milyarderinin, bu kent için 1 milyar dolardan fazla parayı gözden çıkaracağı öğrenildi. Milyarder, tüm servetini bu iºe yatırmakta kararlı olduğunu, her fırsatta açıklıyordu.

Ünlü milyarder, Ave Maria kenti için uzun süren mahkemeler sonunda, yasal izinleri kotarıp kentin inºaatına geçen yıl giriºti. Kentin 2 bin kiºilik dev Katolik Kilisesinin açılıºını umutla bekleyen pizzacı Monaghan, sadece bu bina için yaºamını fedâ etmeye hazır olduğunu basına açıkladı. Kentin 25 bin civarında, salt Katolik mezhebine üye olanlardan oluºan özel ve seçilmiº bir halkı olacak.

Bu kentsel yerleºmeyi, ABD Federal Anayasasına ve insan hakların aykırı bulan Amerikan Sivil Hak Örgütü’nün, kentin inºaasını durdurmak yolunda açtığı aleyhte davaları Monaghan’ın avukatları birer birer kazandı. Mahkemelerde “Katoliklerin kendi inançlarına göre yaºam hakkına sahip oldukları” teziyle kazanılan davalar sonunda, yapımı süren kentin anahtarı ºimdiden kurucusu Tom Monaghan’a teslim edildi. Katolik avukatlar, 1994 yılında, Hasedik Yahudi cemaatının New York’un kuzeyinde bir koloni kurmalarına iliºkin Federal mahkeme kararına dayanak oluºturan bir savunma yaptıkları öğrenildi.

Öte yandan 15 bin civarında evin inºaası sürerken, bu evlerin zengin Katolik ailelere 500 bin Dolardan baºlayan fiyatlarla pazarlandığı, satıº iºlemlerinin baºladığı açıklandı. Ave Maria kentine karºıt olanların iddialarına göre, pizza milyarderi salt bu evlerin satıºıyla kente harcadığı paraları geri alacaktı. Bununla birlikte, dini bütün bir Katolik olan Tom Monaghan amacının kâr olmadığını, isteğinin salt din kardeºleriyle yeryüzünde ºimdiden cenneti kurmak yönünde olduğunu açıklamaktaydı. Monaghan, “Cennete, benimle beraber gelecek kadar insanı götürerek, gitmek isterim” diyor, “Bunu yapmak için Katolik eğitimi almaktan baºka çıkar yol göremiyorum” sözüyle duygularını açıklıyordu.

açık gazete