BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,96
ALTIN 2.448,28
HABER /  POLİTİKA  /  BBP

BBP'liler o namazdan vazgeçti

BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan, Ayasofya Camii'nde bayram namazından vazgeçtiklerini açıkladı.

Abone ol

BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan, Ayasofya Camii önünde protesto amacıyla kılmayı planladıkları bayram namazından olası provokasyonlara karşı vazgeçtiklerini açıkladı.

Bayram Karacan, Ramazan Bayramı namazının Ayasofya'da kılınması için yaptıkları başvurulara ilişkin parti il binasında basın açıklaması yaptı. Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra gerçekleştirilen ayine değinen Karacan, "Sümela Manastırı ibadet hane değildir. Geçmişte de eğitim kurumu idi. Şimdi ise Müze ve ören yeri. Sümela'da ayin yapılması dini hassasiyetten kaynaklanan bir durum değildi" dedi.

Ayasofya'nın kanunlara göre resmiyette kilise ya da müze değil cami olduğunu vurgulayan BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan, "Cami olmasına rağmen kamuoyu tarafından tam olarak bilinmeyen bir sebeple 76 yıldır ibadete kapatılmış ve dış müdahaleye açık hale getirilmiştir. Yani ibadet yapılamaması bakımından tarihi Sümela Manastırı ile aynı statüdedir. Ülkemizde özgürlükler sadece azınlıklar için değil, herkes için olması gerekir" şeklinde konuştu.

Karacan, 76 yıldır ibadete kapalı olan Ayasofya Camii'nde Ramazan Bayramı namazını kılmak verdikleri dilekçeye ilişkin kendilerine herhangi bir cevap gelmediğini belirtti. Karacan, izin çıkmaması halinde bayramın birinci günü bu durumu protesto etmek için Ayasofya Camii önündeki alanda Bayram namazı kılınması yönünde aldıkları karardan vazgeçtiklerini ifade ederek, "Ayasofya Camii'nin önündeki alanda Bayram namazı kılmak için toplanan insanlar arasına sızan kişilerin provakativ hadiselere neden olabileceği ve organizasyonumuzun sabote edilebileceği bilgisine ulaştık. İyi niyetli ve hak arama merkezli olarak yapacağımız bu organizasyonun amacından saptırılabileceği endişesi ile bu organizasyonumuzdan vazgeçtiğimizi ilan ediyoruz"

Aldıkları bu kararın Ayasofya'da bayram namazı kılma organizasyonunun iptali ile ilgili olmadığını vurgulayan Karacan, bundan sonra da konunun takipçileri olacaklarını söyledi.