BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.440,83
HABER /  GÜNCEL

BBP liderinin o görüşmesinin sırrı çözüldü

BBP'nin merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 1993'te Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdiği görüşme hep tartışıldı

Abone ol

Muhsin Yazıcıoğlu ve Turgut Özal'ın yaptığı baş başa toplantının içeriği ise ilk kez gün yüzüne çıktı.

BBP Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Hakkı Öznur, bugün piyasaya çıkacak '1993 Örtülü Darbe' isimli kitabında, Yazıcıoğlu'nun Özal'a 28 Şubat sürecinin ayak seslerinin duyulduğuna dair uyarıda bulunduğunu yazdı.

Kitapta yer alan bilgilere göre Yazıcıoğlu, Özal'a şunları söyledi: "Bürokratik oligarşi ile irtibatlı militarist kesimler ülkemizde 'laik-anti laik çatışması' çıkartarak, Baas tipi bir dikta rejimi peşinde koşuyor. Buna karşı toplumun bütün kesimleri duyarlı olmalı, demokrasiye sahip çıkmalı."

Zaman'ın haberine göre Yazıcıoğlu, Türk siyasi tarihine postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat sürecinde de, Türk Silahlı Kuvvetleri içinde Baas tipi cuntalaşma olduğu yönündeki iddiaları ilk seslendiren isim olmuştu.

AKTİF SİYASETE GİRMEYİN

Öznur'un kaleme aldığı kitaba göre Yazıcıoğlu, Özal'la yaptığı görüşmede "Aktif siyasete girmeyin, Köşk'ten siyasete müdahale etmeyin, tarafsız kalın, parti işleriyle ve kongreleriyle uğraşmayın" tavsiyesinde de bulunmuş.

Kitapta yer alan tarihe göre, gazeteci Uğur Mumcu suikastından yaklaşık iki hafta sonra gerçekleşen görüşmede Yazıcıoğlu, bu olayla ilgili Özal'a şunları aktarmış: "Türkiye'yi istikrarsızlaştırmaya yönelik karanlık suikastların üzerine kararlılıkla gidilmelidir. Devlet içinde, hukuk dışına çıkan, illegal karanlık yapılanmalarla mücadele edilmesi şart. Diğer suikastlar gibi bu dosya da arşivlerin tozlu raflarında kalmamalı."

Bugün piyasaya çıkacak kitapta, 1993'te yaşanan Eşref Bitlis'in ölümü, Uğur Mumcu suikastı, 33 erin şehit edilmesi gibi akıllarda soru işareti bırakan olaylar masaya yatırılıyor