BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.428,04
HABER /  DÜNYA

İran intikamını İstanbul'da alacaktı

İsrail'in, İran'ın öldürülen nükleer uzmanlarının intikamını almak için İstanbul Konsolosluğu'na planladığı saldırıyı son anda önlediği iddia edildi

Abone ol

İsrail, İran'ın kendisinden suikasta uğrayan bilim insanlarının öcünü almak için, İstanbul'daki başkonsolosluğuna saldırı girişiminde bulunduğunu iddia etti.

Tel Aviv'deki düzenlenen bir savunma ve güvenlik forumunda konuşan İsrail İç İstihbarat Servisi Şefi Şin Bet'in Başkanı Yoram Cohen, İran'ın ülkesindeki nükleer uzmanlara düzenlenen saldırıların arkasında İsrail'in olduğuna inandığını belirterek, "Bunun doğru olup olmadığı fark etmez. Fakat İran gibi bir ülke bunun devam etmesine izin veremez. Bunun bedelini İsrail'e ödetmek isterler bu yüzden İsrail İranlı bilim insanları hakkında bir saldırı emri vermeden önce iki defa düşünür" dedi.

Cohen daha sonra, İran Devrim Muhafızları'nın yurtdışındaki İsrail kurumlarını hedef aldığını iddia etti. İstihbarat başkanı, "Son yıllarda üç ciddi saldırı tam düzenlenmek üzereyken son anda engellendi. Bunlardan biri İstanbul'daki başkonsolosluğumuza, ikincisi Bakü'dekine, üçüncüsü iki hafta önce Tayland'a düzenlendi" diye konuştu.

Aynı forumda konuşan Başbakan Yardımcısı Moshe Yaalon da kasım ayında Tahran'a 40 kilometre mesafedeki bir füze üretim üssünde meydana gelen patlamada İran'ın ABD'yi vurabilecek güçte yaklşaık 9 bin 600 kilometre menzilli füze çalışmalarının zarar gördüğünü iddia etti.

ABD'Yİ VURACAK FÜZE

Bugüne kadar İran'ın elinde en uzun menzilli füzenin yaklaşık 2 bin 400 kilometre uzaklığa kadar gidebildiği tahmin ediliyordu. Bu da İran'ın İsrail'i ve bazı Avrupa ülkelerini vurması için yeterli bir mesafe olarak gösteriliyordu. Bu iddia nükleer silah geliştirdiği öne sürülen İran'ın elinde zannedilenden daha güçlü silahlar bulunduğu endişesini yarattı. 17 kişinin ölümüne neden olan kasım ayındaki patlamada CIA ve Mossad'ın parmağı olduğu iddia edilmiş, İranlı yetkililer ise patlamanın bir kaza sonucu meydana geldiğini söylemişti.

Saldırı sonucunda İsrail'i vurabilecek menzilde bir füzenin zarar gördüğü öne sürülmüştü.
İsrail'den ABD ile İran arasındaki gerilimi tırmandıracak bu açıklamalar gelirken İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney cuma hutbesinde, ABD'nin akıl ve mantık karşısındaki acizliğinden dolayı tehdide başvurduğunu, ancak bundan asıl zararı kendisinin gördüğünü söyledi.