BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.393,38
HABER /  GÜNCEL

BBC muhabiri Usmonov mahkemeye çıkıyor

Tacikistan'da radikal İslamcı Hizb ut-Tahrir örgütüyle ilişkisi olduğu iddiasıyla geçen ay gözaltına alınan Urunboy Usmonov bugün hakim karşısına çıkacak.

Abone ol

Tacikistan'da radikal İslamcı yasa dışı Hizb-ut Tahrir örgütüyle bağlantısı olduğu öne sürülen BBC muhabiri Urunboy Usmonov bugün mahkemeye çıkacak.

BBC yöneticileri 59 yaşındaki Usmonov'a yönelik suçlamaların temelsiz olduğunu ve söz konusu örgütün temsilcileriyle işi gereği görüştüğünde ısrar ediyor.

Usmonov 13 Haziran'da gözaltına alınmış ve bir ay hapiste tutulmuştu.

BBC muhabiri, insan hakları gruplarının tepkileri ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Ailesi, kalp rahatsızlığı bulunan ve şeker hastası olan Usmonov'un sağlığından endişe ediyordu.

10 yıldır BBC Orta Asya Servisi'nde çalışan Usmonov, bölge ülkelerinde faaliyet gösteren Hizb ut-Tahrir örgütünün bazı üyeleriyle haber amaçlı olarak görüştüğünü söylemişti.

BBC yetkilileri, Usmonov'un bir gazeteci olarak, istediği kişilerle görüşme ve kaynağını gizli tutma hakkı olduğuna dikkat çekti.

'Committee to Protect Journalists' adlı gazeteci örgütü de, Usmonov'un gözaltına alınmasını hassas siyasi ve dini konularda haber yapılmasını önlemeye yönelik bir girişim olarak niteledi.

İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, Usmonov'un gözaltına alınması kararıyla ilgili olarak Tacikistan'dan açıklama istemişti.