BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

BBC, İsrail ile İran arasında kriz çıkmasını önledi

BBC, İsrail’le İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasındaki bir diplomatik krizi önledi. BBC, bazı İran haber ajanslarının bildirdiğinin aksine yeni Cumhurbaşkanı'nın konuşmasında 'İsrail ortadan kaldırılmalı' demediğini tespit etti.

Abone ol

Normalde İranlı yetkililerin favori yayın kuruluşu olmasa da BBC, İsrail’le İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasındaki bir diplomatik krizi önledi.

Hasan Ruhani, görevi selefi Mahmud Ahmedinejad’dan devralmadan kısa bir süre önce Tahran’daki Kudüs Günü mitinginde konuştu ve İsrail’in Filistin’i işgalini kınayan bir konuşma yaptı.

İki İran haber ajansı; ISNA ve görece yeni bir yayın kuruluşu olan Tasnim’e göre, Ruhani konuşmasında İsrail’i "İslam’ın vücudunda kapanmayan bir yara” olarak niteledi ve bu yaranın "ortadan kaldırılması” gerektiğini söyledi.

Ruhani ne dedi?

Dünya medyası hemen, sık sık İsrail’in yok edilmesi gerektiğini söyleyen eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın söylemini andıran bu sözleri öne çıkardı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bu sözlerin Ruhani’nin sık sık gönderme yapılan "ılımlılığıyla" çeliştiğini söyledi.

Birkaç saat sonra İran’ın Fars haber ajansı, Ruhani’nin İsrail’in ortadan kaldırılmasına gönderme yapmadığını yazdı. Ajans, BBC’nin konuşmayı izlerken bunu fark ettiğini bildirdi.

Fars, “Her geçen dakika, Ruhani’nin çarpıtılmış açıklamalarıyla ilgili uluslararası haberler artarken BBC açıklamayla ilgili hatayı duyurdu” dedi. Ajans, BBC’nin haberinden sonra bu sözlerin haberlerden çıkarıldığını ekledi.

İran devlet televizyonu sonra konuşmayı yayımladı ve BBC’nin haklılığı teyit edildi.

IRNA'ya suçlama

Ruhani konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı: "Bölgemizde, İslam dünyasının vücudunda yıllardır kapanmayan bir yara var. Kutsal Filistin topraklarının ve sevgili Kudüs’ün işgalinin gölgesinde bugün, bize Müslümanların tarihi haklarından vazgeçmeyeceğini, saldırganlık ve zulme karşı koymaya devam edeceğini bir kez daha hatırlatıyor.”

Ancak ISNA ve Tasnim geri adım atmadı ve resmi haber ajansı IRNA’yı Ruhani’nin açıklamalarını çarpıtmakla suçladı.

IRNA da, bu ajanslara dava açma uyarısında bulundu.

Resmi haber ajansı IRNA, ISNA/Tasnim haberlerinin "yeni hükümeti ikincil konularla meşgul etme” amacı taşıdığına inanıyor.