BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,74
ALTIN 2.409,53
HABER /  GÜNCEL

BBC Genel Müdürü George Entwistle görevinden istifa etti

BBC Genel Müdürü George Entwistle, Newsnight programındaki çocuk istismarıyla ilgili bir haberde eski bir politikacının haksız yere hedef haline gelmesi nedeniyle istifa ettiğini duyurdu.

Abone ol

BBC Genel Müdürü George Entwistle, Newsnight programındaki çocuk istismarıyla ilgili bir haberde eski bir politikacının haksız yere hedef haline gelmesi nedeniyle istifa ettiğini duyurdu.

Yaklaşık 8 hafta önce Genel Müdür olan Entwistle, "tüm içeriğin sorumluluğunu taşıyan kişi olarak, kabul edilemez gazetecilik standartlarını göz önüne alarak" görevden ayrıldığını duyurdu.

Muhafazakâr Partili Lord McAlpine'ın adı, Newsnight programında, 1980'lerde Galler'deki bakım evlerinde çocukların istismar edilmesiyle ilişkili gibi kullanılmıştı.

Entwistle, istifasını duyurduğu açıklamada, "Genel Müdür'ün aynı zamanda baş editör olarak içerikten sorumluğu olduğunu" hatırlatarak, "Yapılacak en onurlu şeyin, Genel Müdürlük makamından ayrılmak olduğuna karar verdim" dedi.

Göreve getirildiğinde, BBC Mütevelli Heyeti'nin önlerinde duran "zorlukları ve fırsatları göğüsleyecek en doğru adayı" seçtiğine inandığını belirten Entwistle, "Ancak son haftalardaki tamamen istisnai olaylar beni, BBC'nin yeni bir lider tayin etmesi gerektiği kararına götürdü" ifadelerini kullandı.

Kısa bir süreliğine de olsa BBC Genel Müdürü olmaktan "büyük onur" duyduğunu dile getiren kıdemli prodüktör, "harika hünerlere ve tam doğruluğa sahip kişilerle dolu olan BBC'nin dünyadaki en iyi yayıncı olmayı sürdüreceğini" vurguladı.

Newsnight'ta 2 Kasım günü yayınlanan programda, Steve Messham adlı cinsel taciz mağduru, 1980'lerdeki bir Muhfazakâr Partili politikacıyı suçlamıştı. Ancak bir hafta sonra bu suçlamasını geri aldı.

Lord McAlpine'ın adı programda geçmedi ama internette, kastedilenin o olduğu yorumları yayıldı.

Messham, kendisini taciz edenin Lord McAlpine olmadığını belirterek özür diledi.

Tim Davie vekaleten Genel Müdür

Entwistle'ın göreve geldiği ilk günlerde, 40 yıl boyunca 300'den fazla kişiyi taciz ettiği iddiaları soruşturulan eski BBC sunucusu DJ Jimmy Savile ile ilgili bir programın Newsnight programının yayın akışından çıkarıldığı tartışması patlak vermişti.

Savile ile ilgili programın yayınlanmamasıyla ve BBC içindeki kültür ve uygulamalarla ilgili iki ayrı soruşturma açıldı. Ayrıca, BBC'nin cinsel sarkıntılıkla ilgili ilkelerinin gözden geçirileceği açıklandı.

BBC Mütevelli Heyeti Başkanı Lord Patten, BBC'nin temelinde, güvenilir bir küresel haber organizasyonu rolünün yattığını anımsatarak, Enwistle'ın "kabul edilemez bayağı gazetecilik" nedeniyle onurluca sunduğu istifasını kabul ettiklerini söyledi.

İngiltere Kültür Bakanı Maria Miller, kararı doğru bulduğunu söyleyerek, "Şimdi BBC'nin, birinci sınıf haber ve güncel olay programları yapmasını sağlayacak sistemleri devreye sokması elzemdir" dedi.

Muhalefetteki İşçi Partisi'nden Kültür Komitesi üyesi milletvekili Ben Bradshaw ise eski BBC Genel Müdürü'nün "ortada bırakıldığını" öne sürdü ve ona zaman verilmesi gerektiğini savundu.

Aynı komitedeki Muhafazakâr Partili milletvekili Philip Davies ise BBC'ye olan güvenin dibe vurduğunu söyleyerek, Mütevelli Heyeti Başkanı Lord Patten'in istifa etmesi gerektiğini iddia etti.

George Entwistle'ın bıraktığı göreve geçici olarak BBC Ses ve Müzik Müdürü Tim Davie vekalet edecek.