BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bayrak indirmenin gerekçesi olmaz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Lice’de Türk bayrağını indirenin 16 yaşında bir çocuk olduğu açıklamasın...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Lice’de Türk bayrağını indirenin 16 yaşında bir çocuk olduğu açıklamasına ilişkin, “Bayrağın direkten indirilmesinin yaşı olmaz, uyruğu olmaz. Samimi bir açıklama değil. Bayrak indirmenin gerekçesi olmaz. O gerekçenin arkasına birisi sığınmak istiyorsa, bayrak indirmeyi meşru görüyor anlamına gelir” dedi.
CHP Lideri KIlıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde BBP Başkanı Mustafa Destici ile görüştü. Görüşme sonrası Kılıçdaroğlu ve Destici gazetecilerin sorularını cevapladı.

“SANIYORUM PAZARTESİ OLABİLİR, NETLEŞMEDİ”
Bir gazetecinin, MHP Lideri Bahçeli ile görüşme tarihinin sorması üzerine Kılıçdaroğlu, “Sanıyorum pazartesi olabilir, netleşmedi çünkü. Sonuçta MHP ile görüşeceğiz, onların da takvimlerinin uygun olması lazım. Turumuzu bitirdikten sonra görüşeceğiz” diye konuştu.

“BAYRAĞIN DİREKTEN İNDİRİLMESİNİN YAŞI OLMAZ, UYRUĞU OLMAZ”
Bir gazetecinin, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Türk bayrağını indirenin 16 yaşındaki bir çocuk olduğu açıklamasının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“Bayrağın her toplumun kendi namusu olduğunu ifade etmiştik. Bayrak bizim onurumuzdur, şerefimizdir, namusumuzdur. Bayrağın direkten indirilmesinin yaşı olmaz, uyruğu olmaz . Bayrak bayraktır. Her ülkenin bayrağı vardır. Nasıl kendi bayrağımıza saygı duyuyorsak , herkesin bayrağına da saygı duyarız. Bakanın ’direğe tırmanan 16 yaşındaydı’ diye gerekçe üretmesini anlamakta güçlük çekiyorum. Zaten bayrak konusunda AK Parti’nin karnesi kırıktır. Kırkpınar güreşlerinde büyük bir bayrak stadyumda dolaştırılırken 4 AK Partili Bakan ayağa kalkmadı. Acaba bunun hesabını verdiler mi? Dün Recep Tayyip Erdoğan kükrüyordu bayrak bayrak diye. O 4 bakana bir şey söyledi mi? Hayır sormadı. Bu konuda bakanının yaptığı açıklamayı anlamakta zorluk çektiğimi ifade ediyorum. Samimi bir açıklama değil. Bayrak indirmenin gerekçesi olmaz. O gerekçenin arkasına birisi sığınmak istiyorsa bayrak indirmeyi meşru görüyor anlamına gelir. Bunu kabul edemeyiz.”

“KANUNSUZ EMİR DİNLENMEZ”
Bugün bir gazetede askeri kaynaklarla yapılan röportajda ‘operasyon yapılsa bir dert yapılmasa bir dert’ ifadeleri ile operasyonun çözüm sürecinin sonlanmasına neden olabileceği ifadelerinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “Kanunsuz emir dinlenmez. Siz bir tel örgüyü aşıyorsunuz. Tel örgünün öte tarafına gidiyorsunuz, direğe çıkıyorsunuz, bayrağı indiriyorsunuz. Tekrar tel örgüden atlayıp bu tarafa geliyorsunuz. Size ne tür talimat verildi. Çıkın açıklıkla söyleyin bunu. Eğer bir askeri birlikten bayrak indiriliyorsa, valiliğin önünden çok daha rahat indirilir o zaman, Başbakanlığın çok daha rahat indirilir o zaman. Biz askerlerin belli gerekçelerin arkasına sığınmasını istemiyoruz. doğrudan askerlere bir şey söylemek istemiyorum. Çünkü bizim muhatabımız siyasiler. Bülent Arınç, gayet net açıkladı. “Biz askere talimat verdik. Asker kurşun atmayacak. Asker kimseye bir şey yapmayacak. İsterse garnizon işgal edilsin” bunu söyledi mi? Söyledi. İşte mesele bitti. O nedenle sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bayrağı indiren odur. Onunu iradesidir bayrağı indiren. O irade ona izin verdi. Sen git bayrağı indir diye. Şimdi gerekçe arıyorlar. Yok çocuk 16 yaşındaymış da şöyleymiş de, böyleymiş de. Kabul edilecek bir şey değil bu. Eğer bir toplumda infial yaratacak noktaya gelmişse bayrak indirme oturup onu düşünmeleri gerekirken gerekçe üretiyorlar” ifadelerini kullandı.
Sokakların ısındığını hatırlatarak, tansiyon düşürücü açıklama isteyen gazeteciye Kılıçdaroğlu, “Herkesin sağduyulu davranması lazım. Görevimiz odur. Hükümetin tahriklerine provokasyonlarına kimsenin alet olmaması lazım” diye konuştu.
Destici ise zaten soğukkanlı olduklarını söyleyerek, “Sokakların çatışma alanı olmaması için azami gayreti gösteriyoruz. Hükümet burada özelikle ayrılıkçı unsurlara, terör unsurunun uzantılarına meydan vermemeli. Kanun oralarda da uygulanması lazım. devleti yönetenler batıda çok agresif davranıyorlar ama Güney Doğu Anadolu Bölgemizde nedense kanunlar uygulanmıyor. Adeta yol verilmiş vaziyette. Özerkliğin fiili olarak uygulaması var” ifadelerini kullandı.
Görüşmede bir ismin konuşulup konuşulmadığı sorusuna Kılıçdaroğlu, “Herhangi bir isim gündeme gelmedi” dedi.

“BAYRAK BİZİM NAMUSUMUZUN VE EGEMENLİĞİMİZİN TA KENDİSİ”
BBP Başkanı Destici ise, bayrak indirilmesine ilişkin bölgenin adeta PKK tarafından işgal edildiğini belirterek, “Terör örgütü tarafından işgal edilmiş vaziyette. Yollar kapatılıyor. Fiili bir özerklik var. PKK’nın siyasi uzantılarından gelen sanki Türkiye’de birden fazla halk millet varmış gibi, bir halkın bayrağını diğer halka dayatamazsınız gibi. Bunlara da siyasi iradenin, Hükümetin, devleti yönetenlerin cevap vermemesi kabul edilemeyecek bir durum. Keşke o bayrağı indiren o anda gerçekten halledilmiş olsaydı bugün Türk toplumu daha rahat olurdu diye düşünüyorum. Tabi burada hepimizin hassasiyetinin ortak olduğu bir nokta var. Bayrak konusu. Bayrak bizim egemenliğimizin ta kendisi. Bundan sonra böyle bir hadiseye cesaret edememesi lazım. Bu olay bir yol olmaması lazım” şeklinde konuştu.
Destici, ayrıca Musul ve Kerkük’ün de bir terör örgütü tarafından işgal edilmesine Türkiye’nin sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı.
Bayrağı indirenin halledilmesi gerektiğiyle ne söylemek istediğinin sorulması üzerine Destici, “Vurulup düşürülmesi. Bundan kastımız net. Bayrak bizim namusumuzun ve egemenliğimizin ta kendisi. Kim olursa olsun, yaşı kaç olursa olsun. Yani hangi kökene mensup olursa olsun. Hiç fark etmez. Kıbrıs’ta yapılanın aynısı burada yapılması gerekirdi. Aynı şekilde düşürülmesi gerekirdi. Çünkü siz buna cesaret edersiniz artık herkes buna cesaret etmeye kalkar” dedi.
(İHA)