BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,85
ALTIN 2.390,04
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Doğum borçlanması neleri değiştirecek?

Doğum borçlanması nedir, doğum borçlanması ne kadardır, doğum borçlanmasının emekliliğe etkileri nelerdir? Bünyamin Esen cevaplıyor.

Abone ol

İzmir’den okurumuz Saliha Tekinoğlu soruyor: “Bünyamin bey, ellerinizden öper üç çocuğum var. En büyüğü 1998, ortanca 2001 en küçüğü de 2004 doğumlu Doğum borçlanması hakkı gelecekmiş diyorlar. Doğru mudur? Kocam beni 2010’da sigortalı yapmıştı. Çocukları borçlanıp erken emekli olabilir miyim? Ne kadar ödememiz lazım?”

Sayın okurum, halen Meclis’te görüşülmekte olan ve kamuoyunda torba yasa olarak bilinen 947-2512 sayılı yasa tasarısı ile doğum borçlanmasında da değişiklik yapılması planlanıyor.

Buna göre doğum borçlanması hakkı genişletilerek üç çocuğa kadar doğum borçlanması yapma hakkı getirilmesi planlanıyor.

Elbette ki, kanun yasalaşmadan kesin bir değişiklik olacağını söylemek mümkün değil, son sözü Meclis Genel Kurulu söyleyecek.

Ancak yeni tasarı ne değişiklik içeriyor, doğum borçlanmasında mevcut düzenlemelerde neler değişecek neler değişmeyecek; bunları tüm okurlarımızı bilgilendirecek şekilde ele alalım.

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?

Öncelikle halen mevcut yasalarda bulunan doğum borçlanması hakkının kapsamını izah etmekte yarar var.

Doğum borçlanması ülkemiz sosyal güvenlik sistemimizde düzenlenmiş bulunan hizmet borçlanması türlerinden birini oluşturuyor.

Normal koşullarda çalışılmayan günler kişiye emekliliğe yarar şekilde gün kazandırmazken borçlanılan süreler emeklilik açısından sanki çalışmış gibi değerlendiriliyor ve gün kazandırıyor.

Buna göre Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum izni ya da analık izni süreleri ile 5510 sayılı Kanun’un 4/1- (a) bendi (eski tabirle SSK) kapsamındaki sigortalı kadının doğum süreleri borçlanılabilmekte.

Mevcut durumda doğum borçlanmasında iki çocuk sınırı bulunuyor. Başka bir deyişle, her bir doğum sonrasında iki yıl olmak üzere, toplamda en fazla 1440 gün doğum borçlanması yapmak mümkün.

Diğer şartlar ise; doğum sonrasındaki iki yıllık sürede hizmet akdine istinaden bir işyerinde çalışmamak ve borçlanılacak sürede çocuğun yaşamış olması.