BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Baykal'dan hükümete çağrı

ABi, Türkiye'nin Uyum Protokolünü imzalaması için bastırıyor. Protokolü imzalamak Rum Kesimi'nin tanımak anlamına gelecek. Baykal bu konuda hükümete çağrı yaptı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümete, ''Avrupa Birliği Uyum Protokolü'nü imzalamayın'' çağrısı yaptı.

Avrupa Birliği çevrelerinden gelen olumsuz mesajlara dikkat çeken Baykal, protokolün imzalanmasının, Kıbrıs davasında taviz anlamına geleceğini iddia etti.

CHP'li belediye başkanları toplantısında konuşan CHP lideri Baykal, Avrupa Birliği zirvesinden gelen 'Türkiye konusunu bir kenara bırakalım' mesajlarına dikkat çekti.

Bu belirsiz ortamda AB Uyum Protokolü'nün imzalanmasının Türkiye'ye birşey kazandırmayacağını belirten Deniz Baykal, "bu, iktidara tarihi bir çağrıdır. Belirsiz AB avuntusuyla Kıbrıs davasına çok ağır zarar verecek bu protokolü imzalamayın. Bu tavizi vermeyin" dedi.

Baykal, konunun Meclis tatil olmadan görüşülmesi için genel görüşme önergesi vereceklerini de açıkladı, "Meclis'i göreve çağıracağız" diye konuştu.

'AB büyükelçileriyle yemek' eleştirisi

Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iki gün önce büyükelçilerle yaptığı yemekli toplantıyla ilgili olarak, ''bir büyükelçiler platformunun Başbakanı sorguya çektiği, hesap sorduğu, Başbakanın da hesap verdiği bir platform haline dönüşmesi doğal değildir. Maalesef bu tablo yaşanmıştır'' dedi.

Başbakan'ın büyükelçileri kabulünün ve gerekli açıklamaları yapmasının, soruları varsa yanıtlamasının doğal olduğunu belirten Baykal, "büyükelçilerin bir başbakana 'Sizden şu konuda açıklama bekliyoruz' diye talepte bulunduğu ve başbakanın da çıkıp o konuda konuşma yaptığı bir büyükelçiler-başbakan platformu dünyada yaygın değildir" şeklinde konuştu.

Dış politika konusunda her geçen gün yeni yeni gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Baykal, AB Zirvesi'ne değinerek, bugüne kadar Türkiye'nin tam üyeliğine katkı verdiği düşünülen Fransa Cumhurbaşkanı'nın 'ince diplomatik bir ifade' ile 'Türkiye işini daha sonra tartışalım' dediğini söyledi.

Kaynak: