BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.426,31
HABER /  POLİTİKA

Baykaldan CHPye asker uyarısı

Askerle polemiğe giren CHP tavrını yumuşattı. Eleştirisini ironik bir dille sürdürdü ama geri adım attığı belliydi. Bakın Öymen ne dedi?

Abone ol

Baykal uyardı. YAŞ kararları ve Büyükanıt'a alınan araçla ilgili askerle sıkı polemiğe giren CHP geri adım attı...  CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, ''Silahlı kuvvetlerimizde, ihracı gerektiren hiç bir subay ve astsubayın bulunmamasından ancak memnuniyet duyarız. Hiç kimse CHP'nin tutumunu yanlış yorumlamasın. CHP'nin darbe yanlısı olduğu iddiaları ne kadar yanlışsa, Silahlı Kuvvetlerimizi, gerekli gereksiz karşısına alma eğilimi içinde olduğu da o denli yanlıştır'' dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, gazetecilerin Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında ihraç kararı alınmamasına ilişkin sorusuna Öymen, ''Silahlı kuvvetlerimizde, ihracı gerektiren hiçbir subay ve astsubayın bulunmamasından ancak memnuniyet duyarız'' yanıtını verdi.

BİZ MEMNUNUZ BAŞBAKAN BİZDEN MEMNUN

Hiçbir askeri görevlinin disiplin durumunun, görevinden ayrılmasını gerektirecek düzeyde olmamasından memnunluk duymayan kimsenin bulunmayacağını belirten Öymen, şunları söyledi:

''Memnunluk duyanların başında da Sayın Başbakan gelir. Çünkü eğer ihraç kararı olsaydı Sayın Başbakan'ın da bir karar vermesi gerekirdi. Yola devam mı? Yoksa bu sefer değişiklik yapıp şerh koymaktan vaz mı geçecekti? Ümit ediyoruz ilerde de böyle bir tercih yapmak zorunda kalmaz ama daha sonraki YAŞ toplantılarında böyle bir zorunluluk çıkarsa Sayın Başbakan'ın ne yapacağını izleyeceğiz.

DEMEK Kİ KİMSE İHRAÇ EDİLECEK HATA YAPMAMIŞ

Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra Başbakan'ın aynı yola mı devam edeceği, başka bir yola mı gireceği öğrenilecekti ama bu defa böyle bir durum ortaya çıkmadığı için Başbakan'ın ne karar vereceğini öğrenememiş olduk. Yine de TSK'dan hiçbir görevlinin ihraç edilmemesinden memnuniyet duyarız. Demek ki TSK'da hiçbir askeri yetkilinin disiplin düzeyi, ihraç edilecek duruma gelmediğini gösterecek düzeye yükselmiştir.''

TSK'nın Türkiye'nin en hassas görevini yapan kuruluş olarak birlik ve bütünlük içinde çalışmasını arzu ettiklerini vurgulayan Öymen, şöyle devam etti:

CHP DARBE YANLISI DEĞİLDİR

''Bizim Kuzey Irak operasyonuyla ilgili daha önceki eleştirilerimiz de doğrudan ve direkt olarak hükümete yönelikti. Bizim muhatabımız hükümettir. Söyleyecek bir şey olduğunda da doğrudan hükümete söyleriz. Hiç kimse CHP'nin tutumunu yanlış yorumlamasın. CHP'nin darbe yansısı olduğu iddiaları ne kadar yanlışsa, silahlı kuvvetlerimizi gerekli gereksiz karşısına alma eğilimi içinde olduğu da o denli yanlıştır.''

BAYKAL'DAN KURMAYLARINA UYARI İDDİASI

Öymen, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın parti kurmaylarına, ''TSK'ya yönelik açıklama yapmamaları konusunda telkinde bulunduğuna'' yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

''Sayın Genel Başkan'ın sözleri partimizi bağlar. Genel Başkanımızın ne söylediği kadar, ne söylemediği de önemlidir. Neler söylemediğine de dikkat etmek lazım. Gayet tabii ki bir siyasi partinin her düzeydeki yetkilisi, ülkede gördüğü sorunu dile getirme hakkına sahiptir. Bunu kimse yanlış yorumlamasın. Bu, arkadaşlarımızın TSK'yı rencide etme amacını güttüğü şeklinde yorumlamasın. Özellikle ben, mesleğim itibariyle zırhlı bir aracın güvenlik açısından taşıdığı önemi çok iyi biliyorum. Bazı çok değerli meslektaşlarımız zırhlı araç olmadığı için hayatlarını verdiler. Güvenlik açısından alınması gereken tedbirlerin mutlaka alınması gerekir. Bunu takdir etmek ilgili kurumlara aittir.''

REKTÖR ATAMALARI

Öymen, rektör atamalarına ilişkin soruya da şu yanıtı verdi:

''Sayın Cumhurbaşkanı'nın tarafsız, ülkenin gereklerini her şeyin üzerinde bulunduran, öğretim üyelerinin tercihlerini göz önünde bulunduran cumhuriyetçi, laik, Atatürkçü adayların seçilmesine büyük bir özen gösteren bir yaklaşım sergilediğini maalesef söyleyemiyoruz.

Seçilenler içinde bazı siyasi partilere yakın görünen, yakınığıyla tanınanlar var. Hele bazı durumlarda Dokuz Eylül Üniversitesi'nde olduğu gibi çok açık farkla arkadaşları tarafından birinci sırada gösterilen bir rektörün atanmayıp, bu göreve bir siyasi partiyle ilişkisi, akrabalığı olduğu iddia edilen kişinin atanması dikkat çekici oldu.

Aynı sorunu Akdeniz, Gazi, Dicle üniversitelerinde de yaşadık. Pek çok üniversitede yapılan atamalar toplumun vicdanını rencide etmiştir.''

KAPATMA DAVASINA MAÇ BENZETMESİ

AK Parti hakkındaki kapatma davasının sonucu ve sonrasındaki gelişmelerin sorulması üzerine de Öymen, şu görüşleri dile getirdi:

''Kapatma davası ile maç bitmedi. Maçın ilk yarısı bitti. İlk yarıda AKP bir gol yedi ve bir sarı kart gördü. Maçın daha ikinci yarısı var. İkinci yarıda aynı hataları yaparsa, gene laiklik karşıtı eylemlerine devam ederse, ikinci bir sarı kart görmesi ihtimali her zaman mevcuttur. İktidara, 'Bundan sonra başıma bir sıkıntı gelmez' rahatlığı içinde olmamalarını tavsiye ediyoruz. Yaptıkları hataları tekrarlamasınlar.''