BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,73
ALTIN 2.425,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Baykal'a göre rüşvet baş ağrıtacak

CHP lideri, Meclis'e verilen gensorudaki asıl niyeti açıkladı. İşte Baykal'ın gensoruyla ilgili o sözleri;

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesine ilişkin, ''Fevkalade ciddi, dünya çapında firmalar Türkiye'de rüşvet verdiklerini kabul ettiler. Kendi ülkelerinde soruşturma açıldı. Türkiye'de kimsenin sesi çıkmıyor. Böyle bir şey olabilir mi?'' dedi.

Baykal, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde Ankara Bağımsız Milletvekili Mehmet Emrehan Halıcı ve Ankara müzisyenlerinin ''50 Yılın Rock Müziği'' konserine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Baykal, bir gazetecinin ''TBMM'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için verilen gensoru önergesinin, görüşmeleri yavaşlatmak için verildiği'' yönündeki görüşleri hatırlatması üzerine ''Aslında parlamentonun tıkanması söz konusu. Ama parlamentoyu tıkayan gensoru önergesi değil. Parlamentonunu hemen hemen iki haftasını başından sonuna tek başına tıkayan anayasa değişikliği dayatması. Bu AKP'nin projesi. Parlamentodaki diğer siyasi partilerin bu konudaki tutumu açık" cevabını verdi.

GENSORU İDDİASI ÇOK CİDDİ

Baykal sözlerini şöyle sürdürdü: "AKP anayasa değişikliği yapacağım diye, parlamentonun doğal gündemini, hayatın akışını, muhalefet partilerinin kendi gündemlerini, parlamentoya taşıma hakkını ortadan kaldırıyor. Bir gündem yaptı. Dedi ki sabah şu saatten akşam bu saate kadar sadece bunları konuşacağız. Canım onu konuşacağız da Türkiye'nin konuşacak başka konuları da var. Bakın yeni bir gelişme işte bu gensoruya konu olan olay. Fevkalade ciddi, dünya çapında firmalar Türkiye'de rüşvet verdiklerini kabul ettiler.

"SADECE BİR KAÇ SAAT AYIRACAKLAR"

Kendi ülkelerinde soruşturma açıldı. Türkiye'de kimsenin sesi çıkmıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Buna karşı bir tepki göstermemiz lazım. 'Biz şimdi Anayasa'yı değiştireceğiz, sen de bizim emrimize tabi ol, sesini çıkarma bunları unut' böyle bir şey olabilir mi? Anayasa düzenlemiş; gensorunun kendine göre bir takvimi var. Bir kaç saat ayıracaklar. Bir kaç saat buna ayırmaya değmez mi? Yani milleti sabahlara kadar sıraların üstünde perişan bir manzara içinde göstermekte tereddüt etmiyorsunuz. Ama çok ciddi bir konuyu gensoru olarak CHP'nin gündeme getirme girişimine 'olur mu canım?' diyorlar.''

Gensoru önergesi vermenin bir parlamentoda siyasi partinin en doğal hakkı olduğunu belirten Baykal, ''Bu hak kullanılmıştır. Biz tıkamak değil, tıkanmış olan Meclis'in doğal akışını sağlamak istiyoruz. Denetim yapmak istiyoruz'' diye konuştu.

Denetimin bir zorunluluk, Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu vurgulayan Baykal, ''(AKP böyle takdir etti, siz de ona teslim olacaksınız). Böyle bir şey olmaz. Hakkımızı kullanıyoruz. Yani bu uydurma bir iş değil, ciddi bir konudur. Dünya çapında geçerli olan bir konudur. Bunu arkadaşlarımız, bir gensoru önergesi olarak verdiler. Okunacak, bir kaç saat ayrılacak. Ne olacak? O bir kaç saatte neyi tıkayacağız? Sen tıkadın. O bir kaç saatlik konuşmayı sen engellemeye çalışıyorsun. Yanlış olan bu' dedi.

CHP Genel Başkanı Baykal, ''Bedelli askerlik'' konusundaki bir soruya da yarınki gelişmeleri gördükten sonra değerlendirme yapacağını söyledi.

Konserle ilgili bir soru üzerine de Baykal, konserin gelirinin ODTÜ'lü öğrencilerin burs ihtiyaçları için kullanılacağını anımsattı. Baykal, ''Konser merakının ötesinde bir yandan torunlar hoşlanıyorlar onları getirdim. Hem de dayanışmamızı sergileyeyim Sayın Emrehan Halıcı ile...Bu güzel projeye destek verdiğimizi ortaya koyalım diye geldik'' dedi.