BIST 10.092
DOLAR 32,35
EURO 34,66
ALTIN 2.409,15
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

DTP'li Kaplan bu fotoğrafı salladı

Meclis'teki görüşmeler daha sakin... DTP'li Kaplan'ın elinde tuttuğu bir fotoğraf ise acılara tekrar yaşattı.

Abone ol

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde, şu ana kadar dokunulmayan bir çok çevrelere dokunuldukça, milletvekilliği dokunulmazlığının da yeniden değerlendirileceğini söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasa'nın ''Milletvekilliğinin Düşmesi'' ile ilgili düzenlemeyi öngören 10. maddesi üzerinde CHP Grubu adına Antalya Milletvekili Atilla Emek söz aldı. emek, söz konusu maddenin, siyasi partilerin kapatılmasını imkansız kıldığını, parti tüzel kişiliğine dokunulmazlık getirdiğini savundu.

AK Parti'nin, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının sınırlandırılmasına yanaşmadığını ifade eden Emek, haklarında çok ciddi suçlardan dolayı fezleke düzenlenen milletvekillerine yargılama yolunun açılmadığını söyledi.

AK Parti'nin, kuvvetler ayrılığını bir kenara bırakıp yargıyı ele geçirmeye çalıştığını iddia eden Emek, ''Yandaş medyanın yanında yandaş yargı yaratılmak isteniyor'' dedi. Emek, ''Dışı tatlandırıcı ile sarılmış, içi zehir olan AKP hapını millet yutmayacaktır'' diye konuştu.

''SİVİL DARBE HEVESLİLERİNİN SONU HÜSRANDIR''

MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik, grubu adına yaptığı konuşmada, AK Parti'nin, dökülen boyalarını tamir için suni gündem oluşturmaya ve kamplaşma yaratmaya çalıştığını savundu.

AK Parti'yi Yüce Divan korkusu sardığını iddia eden Çelik, ''Çıktığınız yoldan geri dönün. Sivil darbe heveslilerinin sonu hüsrandır'' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemi ile ilgili açıklamalarını eleştiren Çelik, ''Başkanlık sistemi istenirken federal sisteme geçiş mi düşünüyorsunuz?'' diye sordu.

Anayasa değişikliği teklifi olarak sunulan metnin, aslında bir tasarı olduğunu öne süren Çelik, ''Dayatılan bu metin, AKP Anayasasıdır'' dedi.

KÜRSÜDEN MENDERES'İN İDAM RESMİNİ GÖSTERDİ

BDP Grubu adına söz alan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da eski Başbakan Adnan Menderes'in idam edilirken çekilmiş fotoğrafı ile eski DEP Milletvekili Orhan Doğan'ın gözaltına alınırken çekilmiş fotoğraflarını göstererek, siyasi tarihten ders çıkarılması gerektiğini söyledi.

Hasip Kaplan, milletvekillerinin zorla ifadelerinin alınmasına karşı, AK Parti iktidarının yıllardır bir düzenleme yapmadığını ifade etti. Milletvekillerinin konuşmalarından, düşüncelerinden, Nevruz törenlerine bile katılmalarından yola çıkılarak zorla ifadelerinin alınmak istediğini öne süren Kaplan, bu durumun bütün milletvekillerini rahatsız etmesi gerektiğini kaydetti.

''20 ADIM ATAMAYANLARIN VİCDANINA KİLİT VURULMUŞTUR''

AK Parti Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Haluk Özdalga ise milletvekilliğinin düşmesiyle, milletvekilinin kendisinin değil, geniş bir seçmen kitlesinin cezalandırıldığını söyledi.

Türkiye'nin adeta ''partiler mezarlığı'' haline dönüştürüldüğünü ifade eden Özdalga, ''Bu zamana kadar 25 parti kapatıldı, buna askerlerin kapattığı partiler de dahil değil'' dedi. Haluk Özdalga, bu sayının Avrupa'da ise 5-6 olduğunu belirtti.

Türkiye'de, neredeyse 2 yılda bir parti kapatıldığını ifade eden Özdalga, ''Ana muhalefet partisi, AK Parti'li milletvekillerine, '20 adım atarak perdelerin arkasında oyunuzu kullanırken vicdanınızın sesini dinleyin' anlamına gelecek bir çağrı yaptı. Bu çağrı için teşekkür ediyorum. O perdenin arkasında oy kullanan AK Parti'li ya da başka bir partili, vicdanının sesinden başka bir şey dinlemez. Asıl, 20 adım atarak o kulübeye doğru gidemeyenlerin vicdanına kilit vurulmuştur'' diye konuştu.
DOKUNULMAZLIK DOSYALARI

Komisyon adına açıklama yapan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Mecliste 627 dokunulmazlık dosyası olduğunu belirterek, bu dosyaların 421'inin BDP, 121'inin AK Parti, 57'sinin CHP, 21'inin MHP ve 3'nünün de bağımsız milletvekillerine ait olduğunu bildirdi. Kuzu, bu dosyaların 137 milletvekilini ilgilendirdiğini kaydetti.

Komisyon Başkanı Kuzu, 137 milletvekilinden 74'ünün AK Parti'li, 29'unun CHP'li, 19'unun BDP'li, 13'ünün MHP'li ve 2'sinin bağımsız olduğunu bildirerek, bu dosyalardan sadece 13'ünün yolsuzlukla konusunu içerdiğini söyledi.

Dokunulmazlığın, milletvekillerinin şahsına verilen bir şey olmadığını dile getiren Kuzu, dünyada Hollanda dışında her ülkede dokunulmazlık bulunduğunu kaydetti.

''KİŞİSEL ANLAMDA KORUNMASININ ÖTESİNDE...''

Devlet Bakanı Yılmaz da dokunulmazlığın milletvekillerinin kişisel anlamda korunmasının ötesinde, milletin hukukunun korunması için getirilen bir uygulama olduğunu kaydetti.

Dokunulmazlığın, milletin hukukunu hiç bir çevrenin etkisi altında kalmadan koruması için milletvekiline tanınan bir hak olduğunu söyleyen Yılmaz, ''Türkiye'nin genel demokratikleşme süreci içinde, milletvekilleri dışında şu ana kadar dokunulmayan bir çok çevrelere dokunuldukça, milletvekilliği dokunulmazlığı da elbette yeniden değerlendirilecektir'' dedi.

Muhalefetin, ''Niçin ekonomi, işsizlik konularını görüşmüyoruz da Anayasayı görüşüyoruz'' eleştirilerini de yanıtlayan Yılmaz, ekonominin diğer alanlardan ayrı tutulacak bir alan olmadığını söyledi. Cevdet Yılmaz, siyasi istikrar ve güven olmadan, hukuk düzeni oturmadan, ekonomiyi 1. sınıf yapmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Bakan Yılmaz, ''Dolayısıyla burada yaptığımız çalışmalar, ekonomiyle de halkımızın geleceği ile de birebir ilişkilidir'' dedi.

Mecliste atılan adımların demokrasiyi daha ileriye götürdüğüne işaret eden Yılmaz, muhalefete, ''Siz daha iyisini teklif edin, onu da yapalım'' diye seslendi.