BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,58
ALTIN 2.384,71
HABER /  GÜNCEL

Baykal sır yemeği anlattı

Bu kez Baykal konuştu. Sır yemekte neler konuşuldu. İlk samimi açıklama...

Abone ol

Bu konudaki iddiaları duymayan kalmadı. Ama yine de hatırlatalım. Erdoğan ile Baykal iki gizli yemek yedi. Bu yemeklerde Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı konusunda anlaştılar.

Kafası karışanlar için özetleyelim... Bu yemeklerden;
-Biri, CHP’li Mehmet Sevigen’in evinde yenen "terlikli yemek".

-Diğeri, İstanbul’da bir restoranda Başbakan Tayyip Erdoğan’la baş başa yenen yemek...

BAYKAL YEMEKLERİ ANLATTI

İlk anda bu görüşmelerin içeriğini yalanlayan Deniz Baykal, ardarda gelen açıklamalar sonrası daha samimi bir açıklama yaptı. Ertuğrul Özkök'e konuşan Baykal, yemeklere ilişkin ilginç ayrıntılar verdi...

TERLİKLİ YEMEK

Yemek tarihi; 19 Aralık 2002
Karlı bir Ankara akşamı... Davetliler eve girerken ayakkabılarını çıkarıp, terlik giyiyorlar. Masada 18 ayrı çeşit Türk yemeği var.

Baykal işte bu yemekle ilgili şu sözleri söylüyor;
"Biz o yemeği, 19 Aralık 2002 akşamı yedik. Oysa bu konudaki Anayasa değişikliği (Erdoğan'a milletvekilliği yolunu açan değişiklik) 19 Aralık’ta tamamlanmıştı. Bu durumda biz, bitmiş bir süreci mi tartışmışız?"
Öyleyse ne konuştular?
Baykal bunu da şöyle cevaplıyor: "Yaşar Nuri Öztürk ve Zülfü Livaneli yeni seçilmişti. Onları kaynaştırma yemeğinden ibaretti. Bunların konuşulacağı bir yer değildi. Sıradan bir akşam yemeğiydi." 

Peki Anayasa değişikliği konusu hiç mi açılmadı?
"Hayır, böyle bir tartışma olmadı. Zaten olay olmuş bitmiş, Cumhurbaşkanı geri çevirmiş, ben buna karşı demecimi vermişim. Partisi seçim kazanmış bir insanın önünü açmışım. Bugün olsa yine yaparım."

İKİNCİ YEMEK; BAŞBAŞA

Peki ikinci yemekte yani Erdoğan ile İstanbul'da bir restoranda baş başa yediği yemekte neler konuşuldu?

- Yemeği nerede yediniz?
"Restoranın adını bile bilmiyorum. Brüksel’den dönmüştüm. Bülent Tanla beni havaalanında karşıladı. Alıp o restorana götürdü. Orada Haluk bizi karşıladı. Erdoğan’ın yanına o götürdü.

- Görüşme talebi kimden geldi?
"Tayyip Bey’den geldi. O baş başa görüşmeyi istedi."

- Bu buluşmanın tarihi neydi?
"Onun tarihi de çok ilginç. Tarihi, günü ve saatiyle vereyim. 22 Şubat 2003 Cumartesi günü saat 20.00’de."

- Peki ne konuştunuz?
"Öyle pazarlık falan olmadı. Pazarlık varsa o benden ne istemiş? Ben ne vermişim? Bu da ona karşılık bana ne vermiş? Güya ben ona cumhurbaşkanı olma demişim. Buna karşılık o da bana iki partili sistem oluruz demiş. Ben de buna karşılık ona Meclis’in yolunu açmışım."

- Öyleyse ne konuştunuz?
"İki kişi arasında konuşulan bir şey. Benim anlatmam şık olmaz. Ama size bir ipucu vereyim. O yemeği 22 Şubat 2003’te yedik. Ondan bir hafta sonra ne vardı?"

BİR HAFTA SONRA TEZKERE GELDİ

- Ne vardı?
"1 Mart Tezkeresi..."

- Yani o konuyu mu konuştunuz?
"Evet, tamamen ülke meselesi. Başka ayrıntı veremem. Ama şunu kesinlikle söylüyorum. Erdoğan’la ne onun ne de benim kişisel kariyerimizle ilgili tek kelime konuşmadık." //