BIST 10.227
DOLAR 32,21
EURO 35,12
ALTIN 2.475,57
HABER /  POLİTİKA

Baykal Karayalçını duymasın

SHP lideri Karayalçın, SHP-HEP ittifakını görmezden gelen Baykal'a şok suçlamada bulundu.

Abone ol

Karayalçın, CHP'nin DEHAP'la seçim ittifakı yapmak için 2 kez masaya oturduğunu söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal arasında devam eden 'PKK'lıları Meclis'e getirdiniz' polemiğine SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın da katıldı. Karayalçın, CHP'nin son yerel seçimde ittifak yapmak için iki defa DEHAP'lı yöneticilerle görüştüğünü belirterek, "belediye sayısı ve isimlerde anlmaşamadılar. Anlaşsalar ittifak olcaktı" dedi. DEHAP eski Genel Başkan Yardımcısı Veli Büyükşahin de görüşmeyi doğruladı.

Karayalçın, 1995 yılında SHP-CHP birleşmesi sırasında CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin ve SHP Genel Sekreteri Mustafa Timisi tarafından imzalanan bir protokolle tarafların yapmış oldukları tüm uygulamaları benimseme hükmü getirildiğini anlattı. Karayalçın, "Yani, CHP'nin bugün HEP ve devamındaki DEP'i biz getirmedik gibi bir söylemi doğru olmaz" diye konuştu.1991 seçimlerinde SHP ile HEP'in ittifakı olduğunu hatırlatan Karayalçın, şunları söyledi: "Ortak listeler hazırlandı. Deniz Baykal da Antalya'dan birinci sıradan adaydı. Baykal'ın buna bir itirazı olmadı. Milletvekilliği adaylığını da geri çekmedi, ya da daha sonra milletvekilliğinden istifa etmedi. O seçimlerde CHP'de bugün milletvekili olan bazı isimler de o ittifak döneminde de milletvekili seçilmişlerdi."

Protokolü imzalayan Adnan Keskin de birleşmeyi "organik" olarak nitelendirirken, Baykal'ın o dönemde birleşmeyi yönlendirdiğini ve etkin rol oynadığını söyledi.

İTTİFAK PAZARLIĞI

28 Mart 2004'te yapılan yerel seçimler öncesinde CHP'nin kendisini fesheden DEHAP'la işbirliği için iki kez görüştüğü iddia edildi. SHP Genel Başkanı Karayalçın, "İşbirliği için iki kez görüşme yapıldı. Ama belediye sayısı ve isim üzerinde anlaşamadılar. Yani anlaşsalardı ittifak olacaktı" dedi.

Polemik devam ederken kendini fesh eden DEHAP'ın eski Genel Başkan Yardımcısı Veli Büyükşahin, 2002 ve 2004 seçimlerinde CHP yöneticileriyle "seçim ittifakı" için görüşmeler yaptıklarını söyledi. DEHAP adına kendisinin katıldığı bir görüşmede CHP adına da genel sayman Mahmut Yıldız'ın yeraldığını söyleyen Büyükşahin, olayı şöyle anlattı.

"Görüşmeyi Mahmut Yıldız'ın ofisinde yaptık. Biz görüşmeden önce parti adına hareket ettiğimizi, onun da resmi sıfatıyla bizimle konuşmasını istedik. O da, 'Merak etmeyin, hem genel başkanın hem de genel sekreterin haberi var' dedi. Böylece iki parti arasında resmi görüşme yaptık. Düşüncelerimizi ve nasıl bir birliktelik istediğimizi anlattık. Yıldız, konuyu MYK toplantısında ele alacaklarını belirtti."

BUNU AHLAKİ BULMUYORUZ

CHP ise DEHAP yöneticileriyle hiçbir koşul ve şart altında görüşülmediğini savundu. Sinan Yerlikaya "Ne görüşme talebimiz, ne de karşı taraftan bize böyle bir talep gelmiştir. Görüşme teşebbüsü dahi olmamıştır. Karayalçın, kıvırıyor" diye konuştu. MYK üyesi Mesut Değer de kesinlikle böyle bir görüşmenin olmadığını belirtirken, Genel Sayman Mahmut Yıldız ise DEHAP ile herhangi bir seçim ittifakı görüşmesi yapmadıklarını söyledi.

SHP listelerinden vekil seçilen eski DEP'li Sırrı Sakık "CHP'nin 1991'lere geri dönmesini çok ahlaki ve mantıki bulmuyoruz. CHP ne yapmak istediğini bilmiyor, Deniz Baykal da kadroları da bilmiyor. Geçmişini taşlayarak geleceği inşa edemez" dedi.

O dönemin CHP'li ve DEP'li vekilleri

19. Dönem TBMM'de DEP'lilerle birlikte Deniz Baykal'ın yanısıra CHP yöneticileri Mehmet Sevigen, Algan Hacaloğlu, Eşref Erdem ve Cevdet Selvi ile vekiller Fuat Çay, Ali Dinçer, Mustafa Yılmaz, Abdulkadir Ateş ve Esat Canan ile Sinan Yerlikaya da yer alıyor. DEP (HEP) ise, halen terör örgütü PKK'nın Başkanı olan Zübeyir Aydar'ın yanısıra Hatip Dicle, Nizamettin Toğuç, Sedat Yurttaş, Leyla Zana, Ahmet Türk, Mehmet Ali Yiğit, Sırrı Sakık, Naif Güneş, Orhan Doğan, Selim Sadak ve Remzi Kartal'la temsil ediliyordu.

Haber: Yusuf Sahici
Kaynak: www.yenisafak.com.tr