BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

İtalya tam ortadan bölündü

İtalya'da seçmenler tam ortadan ikiye bölündü. Oylar atbaşı gidince ufukta istikrarsızlık süreci belirdi.

Abone ol

İtalya'da dün sona eren genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, parlamento merkez sağ ile merkez sol arasında bölünmeye gidiyor.

Seçim sonucunun böyle sonuçlanması halinde, yeni hükümetin kurulması zorlaşacak ve ülke yeni bir siyasi istikrarsızlık sürecine girecek. İtalya'da dün sona eren 2 günlük oy verme işleminden sonra alınan sonuçlar, Romano Prodi'nin önderliğindeki merkez solun, parlamentonun alt meclisinde, merkez sağın yüzde 49,7 olan oy oranına karşılık yüzde 49,8 oy oranıyla önde gittiğini gösterdi. İtalya'da yeni kabul edilen seçim yasasına göre, bu mecliste kazanan koalisyon otomatik olarak toplam 630 sandalyenin yüzde 55'ini yani 340 sandalyeyi alacak.

Seçim sonuçlarına göre, Senato'da da Başbakan Silvio Berlusconi'nin merkez sağı bir sandalye farkla önde gidiyor. Bu sonuca göre Senato'da Berlusconi 155, Prodi 154 sandalyeye hak kazanıyor. Senato'daki 6 sandalye, yurt dışındaki İtalyan seçmenlerin oylarının sayımından sonra belli olacak.

Prodi, dün gece kendisini destekleyenlere yaptığı konuşmada, ''Kazandık ve şimdi programımızı uygulamak ve ülkeyi birleştirmek için çalışmaya başlamalıyız'' dedi.

Herkese minnettar olduğunu, çünkü bunun çok zor bir mücadele olduğunu ifade eden Prodi, sonunda zaferin geldiğini söyledi. Ancak merkez sağ Prodi'nin zafer ilanına karşı çıktı ve oyların yeniden sayılması gerektiğini öne sürdü.