BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Baykal AK Parti'nin oyunu açıkladı

Baykal yine AK Parti'nin oyu üzerine tahminde bulundu. CHP lideri daha önceki tartışılan oy oranını az da olsa yukarı çekti.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal AK Parti'nin yüzde 30 civarına doğru hızla gerilediğini iddia etti. CHP lideri aylar önce AK Parti'nin oyunun yüzde 20'lerde olduğunu savunmuştu..

Baykal, SKYTURK'te katıldığı ''Aykırı Sorular'' programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Deniz Baykal, ''Anayasa değişikliği ve yargı reformu''na ilişkin bir soruya, devletin üç temel erki olan yasama, yürütme ve yargıdan en önemlisinin yargı olduğunu, yargının siyaset karşısında boynu eğik duruma getirilmemesi gerektiğini vurguladı.

AKP YÜZDE 30 CİVARINA DOĞRU İNMEKTE

Deniz Baykal, ''İktidar partisi çeşitli anketler yayımlıyor. CHP anket yapıyor mu?'' sorusuna karşılık, anket yaptırmadıklarını ama bütün anketleri izlediklerini söyledi. Baykal, ''Bütün araştırmaların neyi ortaya koyduğunu biliyoruz. Açıkça AKP'nin ciddi bir oy kaybı içinde olduğunu ve yüzde 30 civarına doğru inmekte olduğunu görüyorum. CHP ile arasındaki fark azalmıştır'' dedi.

TÜRKİYE BİR DARBE SÜRECİNİN İÇİNDEDİR

Baykal, ''askeri darbeler'' ile ilgili bir soruya, ''Sivil darbe yaşanıyor bu konuda hiç tereddütüm yok. Türkiye bir darbe sürecinin içindedir. Türkiye'de devlet olanaklarının, giderek Anayasa'nın, hukukun, demokrasinin gerekleri bir tarafa bırakılarak, baskılarla zorbalıkla yolsuzlukla dayatmalarla bir sivil diktanın emrine doğru dönüştürülmekte olduğu çok açıktır. İnsanlar tarihi bir süreci yaşarken bunu fark etmezler. Kendilerini aldatırlar. Maalesef böyle bir süreç yaşanıyor. Bu sürecin en son aşaması Anayasa değişikliği aşamasıdır. Bu tamamlanırsa artık Türkiye çok farklı bir aşamaya gelmiş olacak'' yanıtını verdi.

"HSYK'YI BİZ DEĞİŞTİRECEĞİZ"

CHP olarak çağdaş hukuk devletlerindeki hukuk sistemini getirmeyi amaçladıklarını belirten Baykal, iktidara gelmeleri durumunda yargıda ve HSYK'nın yapısında geniş değişiklikler yapacaklarını bildirdi.

Türkiye'de ''anayasal faciaların ve hukuk skandallarının yaşandığını'' savunan Baykal, ''Türkiye'de yargı faciasının temelinde hala DGM'nin devam ediyor olması yatıyor. Yani özel yetkili savcılıklar, mahkemeler DGM demek. 'DGM'yi Türkiye kaldırdı'. Nerede kaldırdı? Silivri'de, Erzurum'da olan ne? Hukuk skandalının altında bu özel yetkili mahkemeler yatıyor. Tüm bunları ortadan kaldıracağız diyoruz. En temel yargı konularının başında bu geliyor'' dedi.

DOĞUDA CHP NEDEN YOK?

Baykal, ''Güneydoğu ve Doğu illerinde CHP düşük oy alıyor bunu neye bağlıyorsunuz?'' sorusu üzerine Türkiye'nin değişim içinde olduğunu, ana temalarının değiştiğini belirtti. Baykal, son dönemde bir yandan ırk ve etnik kimliğin, öte yandan din ve inancın siyaseti belirleyen temel kategoriler olarak ortaya çıktığını ifade etti.

Esen rüzgara göre siyaset yapan bir parti olmadıklarını vurgulayan Baykal, herkesin etnik kimliğine, inancına değer verdiklerini söyledi.

HESAP SORULACAK

''CHP iktidara gelirse hesap soracak mısınız?'' sorusu üzerine Baykal, hesabın siyasetçi tarafından sorulmayacağını, siyasetçinin sorması halinde durumun intikam haline geleceğini söyledi. Baykal, ''Bu yanlıştır. Biz intikam peşinde değiliz ama hesap verilmelidir'' deyi konuştu.