BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,68
ALTIN 2.408,65
HABER /  GÜNCEL

Bayıltıcı spraylere yasak geldi

Kadınların tacizcilerden korunmak için çantalarında taşıdıkları bayıltıcı spraylere yasak geldi " hırsızlar da kullanıyor" diye yasak geldi.

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA-
Meclis’te alt komisyonda değiştirilen Silah Kanun Tasarısı’yla kapkaç, taciz ve tecavüzcülere karşı kadınların çantalarında taşıdıkları bayıltıcı spreylere yasak geldi. Spreylerin hırsızlar tarafından da bayıltıcı olarak kullanılması üzerine “yoğunluklu spreylerin yasaklanması” uygun bulundu. Yine tasarıyla şu anda tek olan silah taşıma ruhsatı sayısı da “ikiye” çıkarıldı. Mevcut düzenlemeye göre bir kişi silahlarından sadece birisine “ taşıma ruhsatı” alabiliyor, diğerlerine “bulundurma ruhsatı” alıyordu. Yine düzenlemeyle “çift taşıma ruhsatı” alınabilecek.

5 SİLAH 2 TAŞIMA
Meclis’te alt komisyonda son şekli verilen Silah Kanun Tasarısı’na son anda “kovboy” maddesi eklendi. Buna göre bir kişi 5 silah alabilecek. Şu andaki yasada bir olan “taşıma ruhsatı” sayısı da ikiye çıkarıldı. Yani bir kişi iki taşıma ruhsatlı silah bulundurabilecek ve aynı anda iki silah taşıyabilecek.

MHP İSTEDİ
MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, kendisinin koruması olmadığını, gerektiğinde kendi kendini koruması gerektiğini örnek göstererek, “Biri yakın, diğeri uzak iki silah bulundurabilmeli. Belki bir silahı arabaya koyar, birisini üzerinde taşır. Taşıma ruhsatının ikiye çıkmasında yarar var” dedi. Özdemir’in önerisi üzerine taşıma ruhsatı sayısının 2’ye çıkarılması uygun bulundu.

SPREYLERE DÜZENLEME
Kapkaçlara karşı kadınların çantalarında taşıdıkları bayıltıcı spreylere yasak geldi. Spreylerin hırsızlar tarafından da bayıltıcı olarak kullanılması üzerine “yoğunluklu spreylerin yasaklanması” uygun bulundu. Kadınların çantalarında taşıyabilecekleri düşük yoğunluklu spreylerin ise taşınması mümkün olabilecek. Bu konuda ayrıntılı bir yönetmelik çıkarılarak düzenleme yapılacak.

HAVAİ FİŞEK’E 3 AY HAPİS
Üretilmesi veya bulundurulması suç oluşturmayan yaralayıcı aletler ile havai fişek gibi yanıcı ve parlayıcı maddeleri, sırf saldırıda kullanmak amacıyla bulunduranlara 3 aya kadar hapis cezasının yanı sıra adli para cezası da verilecek.

KURU SIKIYA REKLAM YASAĞI
Kabul edilen değişikliklerle, kuru sıkı silahların da basın veya yayın yoluyla ya da başka yöntemlerle reklâm ve tanıtımı yapılamayacak. Kuru sıkı silahlar uzaktan fark edilecek renkte ve daha sonra gerçek kurşunu atabilecek normal namlu takılamayacak şekilde üretilecek.

6 AYDA RUHSAT
Silah ruhsatı başvurularının en geç 6 ay içinde sonuçlandırılmasını sağlayacak şekilde değiştirilen tasarıya eklenen bir düzenlemeyle; ateşli silahların onarım için 30 günden fazla tamirhanelerde kalamayacağı öngörüldü. Zorunlu hallerde bu süre bir kereye mahsus olmak üzere 30 gün daha uzatılabilecek. Ancak tamir edilen silahlar herkesin görebileceği şekillerde teşhir edilemeyecek. Ayrıca silahın tamiri için zorunlu hallerde silah sahibine gerekli parçayı ithal edebilme izni de verildi.

RUHSATSIZ AF TÜFEĞİNE AF GELDİ
Tasarıya eklenen yeni bir geçici maddeyle izinsiz olarak elinde av tüfeği bulunduranlara, yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren 1 yıl içinde başvurmaları durumda, bu silahların kaynaklarına bakılmaksızın ruhsat verilemesi de sağlanacak.