BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Başsegioğlu sabır istedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başsegioğlu emeklilerden sabırlı olmalarını istedi.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başsegioğlu, enflasyon artış oranında zam talep eden emeklilerden sabırlı olmalarını istedi.

Emekli aylıklarına TÜFE'ye göre zam yapılması gerekirken, 12 katrilyon daha fazla verdiklerini belirten Başsegioğlu, ücretleri ayarlarken bütçe disiplinine uymaları gerektiğini vurguladı. Emekliler Günü nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bir kutlama töreni yapıldı.

Törene Bakan Başsegioğlu, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, emekli dernek ve vakıf yöneticileri ile çok sayıda emekli katıldı. Törende söz alan emekli dernekleri yöneticileri enflasyon artışı oranında emekli maaşlarına iyileştirme yapılmasını istedi.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, Türk-İş'in araştırmasına göre kişilik bir ailenin sadece beslenme giderinin 571 YTL, toplam giderinin ise 1860 YTL olduğunu hatırlatarak, emeklilerin yüzde 80'inin açlık sınırı altında yaşadığını kaydetti.

Törende konuşan Başsegioğlu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 30 Haziran'ı Emekliler Günü ilan ettiğini belirterek, bu günde emeklilerin sorunlarının dinlenip çözüm önerilerinin tartışılması gerektiğini ifade etti. Sosyal Güvenlik sisteminin toplumu bir arada tutan harç görevini yerine getirdiğini anlatan Başsegioğlu, bu sistemin nesiller arası dayanışma ve yardımlaşmayı sağladığının altını çizdi. Mevcut sosyal güvenlik sisteminin amacına uygun hizmet vermediğini, bu nedenle de Sosyal Güvenlik Reformu'nu hayata geçireceklerini söyleyen Başsegioğlu, "Unvana göre herkesin emekliye ayrıldığı ve sağlık sistemlerinden bu şekilde yararlandığı sistemi değiştiriyoruz. Şimdi statüye göre değil vatandaşlık esasına göre hizmet alımı dönemi başlıyor. Emeklilik sistemini eşit ve adil bir sisteme dayandırıyoruz" açıklamasında bulundu.

25-30 yıl devlete hizmet etmiş ve prim ödemiş kişilerin hizmetlerinin karşılığını almasından yana olduklarını belirten Başsegioğlu, "Türkiye'de yasalara göre emekli artışları TÜFE'e göre yapılıyor. Buna göre 3 yıl boyunca emekliye 56 katrilyon vermemiz gerekirken, biz 68 katrilyon para ödedik. Yani emekliye 12 katrilyon ilave ödeme yapıldı. Hiç bir hükümet ve siyasi irade emekli ve çalışanına fazla maaş verme konusunda endişe yaşamaz. Ancak biz borçlu bir ülkeyiz, bunun göz ardı edilmemesi gerekir. Bütçe disiplinine göre hareket etmek zorundayız" diye konuştu.

Başsegioğlu, Türkiye'de 7.5 milyon emekliye karşılık 13.5 milyon çalışanın bulunduğunu ifade ederek, 1.7 kişinin bir emekliyi finanse ettiğini, bu rakamın ise Avrupa ülkelerine göre çok düşük olduğunu kaydetti. Sosyal Güvenlik Reformu'nun eksik ya da beğenilmeyen yanlarının bulunabileceğini ifade eden Başsegioğlu, herkesin bu sürece katkı vermesini istedi.