BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Başsavcı son sözünü söyledi

DTP'nin kapatma davasında sona gelindi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı esas hakkındaki görüşünü sundu.

Abone ol

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP'nin, ''devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin'' odağı haline geldiği iddiasıyla ''temelli kapatılması'' istemiyle açtığı davada, esas hakkındaki görüşünü Anayasa Mahkemesine verdi.

Alınan bilgiye göre, DTP'nin ön savunmasını vermesinin ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da esas hakkındaki görüşünü tamamladı. Başsavcılık, esas hakkındaki görüşünü bugün Anayasa Mahkemesi'ne verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca DTP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın iddianamesinde, Anayasa Mahkemesince ''beyan ve faaliyetleriyle partinin kapatılmasına neden olduğu'' tespit edilecek olan 8'i milletvekili 221 DTP'li hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak getirilmesi istenmişti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki görüşü DTP'ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar.

Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.

DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.