BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Başkan Altepe'den 6 ay süre!

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'den dereleri kirleten sanayicilere sert ikazlar geldi.

Abone ol

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) tarafından Merinos Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen 3 günlük Bursa Su Sempozyumu'nun son gününde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'den dereleri kirleten sanayicilere sert ikazlar geldi. Altepe, kirleten sanayicilere yıllardır bütün toleransların gösterildiğine dikkat çekerek, "Artık yolun sonuna gelindi. Arıtma yatırımı için 6 aylık süre yetiyor. Kirletici sanayicilerin hepsi tespitlidir. Bu firmalardan arıtma ile alakalı yatırım programlarını hemen istiyoruz. 3 ay sonra programa uygun yol alıp almadıklarını kontrol edeceğiz. Bir gelişme yok ise 3 ay sonra, çalışma var ise 6 ay sonra kirletmelerine müsade edmeyeceğiz. Arıtma yatırımı yapmak işlerine gelmiyorsa, sektör değiştirip başka sahada üretim yapsınlar" dedi.

Kongre Merkezi'nin fuaye salonunda açılan fuarda BUSKİ standında, Bursa İl Çevre ve Orman Müdürü Rahmi Bayrak ve BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Başkan Altepe, 1 litre zehirli suyun, milyonlarca metreküp temiz suyu bozduğuna dikkat çekerek, "Ben bu basın toplantısını fon olsun, aksesuar olsun diye yapmıyorum. Bursa'yı kirleten sanayicilerimizi kendilerine getirmek, son çıkışa geldiğimizi hatırlatmak, ikaz etmek için tertipledim. Bursa'daki sanayicilerimiz çok büyük bir bölümü organize sanayi bölgelerinde, veya kendi özellerinde arıtma sistemlerini çalıştırarak yönetmeliklere uygun deşarjlar yapıyorlar. Bu kuruluşların milyonlarca liralık arıtma maliyetleri var. Ancak çok küçükte olsa bir kesim yıllardır arıtma yapmama konusunda ısrar ediyor. Bu yatırımdan kaçmayı, kar olarak görüyorlar. Bugünden itibaren bütün kamuoyu nezdinde açıklıyorum. Bu kirleten sanayicilerin bütün kayıtları İl Çevre Müdürlüğü ile Belediyemizde bulunuyor.

Hedefimiz 1-2 kişi değil, bütün kirletenlerle topyekün çok ciddi bir mücadele sergileyeceğiz. Avrupa Birliği mevzuatları sebebiyle de ihracata ürün gönderecek kuruluşların çevreye saygılı olmaları gerekiyor. Bu firmalar ürünlerine CE belgesi alırken, çevre ile alakalı kirleticilikleri de değerlendiriliyor. Bu firmalar arıtma yapmıyorlarsa CE belgelerinin iptali içinde müracatta bulunacağız. Artık Bursa'da kirleten sanayiye kesinlikle müsade edilmeyecek. Bazı kuruluşlara arıtma tesisi kurmak uygun gelmiyorsa, bu sanayicilerimizde kendilerine üretim için farklı, yeni temiz sektörler bulsunlar. Boyahanecilik yerine, konfeksiyon yapsınlar. Biz bu konuda kararlı olduğumuzu göstereceğiz. Kirleten sanayicileri, Valiliğimizin birimleri ile birlikte çok ciddi anlamda takip ederek, kirleticiliklerine son vereceğiz. Yasaları nasıl uyguladığımızı hep beraber göreceğiz. Bu kararımız sadece Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde değildir. Bütün Bursa sınırları içerisinde İl Çevre Müdürlüğümüz ile ortak çalışma sergileyeceğiz.

Çünkü Bursa'nın başka bir ilçesindeki kirlilik bizim derelerimizi de etkiliyor, çalışma şartlarımızı da etkiliyor. Nilüfer Deresi'nde balık tutmayı hayal ediyoruz. Bu dereler pırıl pırıl akacak. Şimdi eylem zamanıdır. 6 ay sonra yapacaklarımızı göreceksiniz. Bu konu şahsi bir mesele değildir. Bursa'da vatandaşlar artık derelerin kenarından geçerken burunlarını kapatmak istemiyorlar. Bu konuda çok hassas bir kamuoyu var. Vatandaşlar artık bu fabrikalara da tavır koyuyorlar" diye konuştu.