BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,66
ALTIN 2.400,28
HABER /  GÜNCEL

Basın özgürlüğüne 10 maddelik paket

Hükümet TCK"nın basın özgürlüğüne engel olan yaklaşık 20 maddeyi tarayarak 10 maddelik bir değişiklik paketi üzerinde çalışıyor.

Abone ol

Ergenekon davası kapsamında star gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar’a verilen hapis cezası ile son dönemde gazetecilere açılan 4 bini aşkın dava sonrası yasal düzenlemelere gidiliyor.

Başbakan Erdoğan’ın basın özgürlüğünü kısıtlayan TCK maddelerinde değişiklik yapılması talimatı üzerine başlatılan çalışmada sona gelindi. TCK’nın basın özgürlüğünü ilgilendiren 20 maddesi yeniden gözden geçirilerek, 10 maddelik değişiklik paketi hazırlanacak. Yapılacak değişiklikle hapis cezalarının kaldırılması, cezaların yarı yarıya azaltılması hedefleniyor. Maddelerin bazıları şöyle:

HABERLEŞME GİZLİLİĞİ: Kişiler arasındaki haberleşmelerin içeriğinin basın ve yayın yolu ile yayımlanması halinde, basın- yayın organlarına ve gazetecilere verilen cezanın yarı oranında artırılması uygulamasına son verilecek. 

KONUŞMA KAYITLARI: Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişilere verilen iki aydan altı aya kadar hapis cezası öngörüyor. Maddede değişiklik yapılacak. 

GİZLİLİĞİN İHLALİ: Soruşturma ve kovuşturma evresinde kişilerin suçlu olarak damgalanmalarını sağlayacak şekilde görüntülerinin yayınlanması halinde, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası veriliyor. Bu maddede hapis cezasının kaldırılması öngörülüyor.