BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,31
HABER /  GÜNCEL

Başbuğdan flaş açıklamalar

Başbuğ Paşa belgenin bir kağıt parçasından ibaret olduğunu söyledi. Albay Çiçek'in görevinden alınması sorusuna ise "Bizden cadı avı beklemeyin" yanıtı verdi

Abone ol

İNTERNETHABER
Haber Merkezi



Türkiye Başbuğ'un saat 11:00'de başlayan konuşmasına kilitlendi. 1 saat süren konuşmada İlker Başbuğ, şok belgeden 'kağıt parçası' diye söz etti.

"Belge sahte çıkarsa ne yapacağımızı göreceksiniz" demişti Org. İlker Başbuğ... Bu açıklaması hatırlatılarak sorulan "Bunun için nasıl bir yöntem izleyeceksiniz" sorusuna "İzliyorsunuz ya işte" yanıtını verdi.

ASİMETRİK PSİKOLOJİK HAREKAT

4 kuvvet komutanını arkasına alarak tam kadro medyanın karşısına çıkan Başbuğ tam birlik mesajı da vermiş oldu. Başbuğ yine medyaya yüklendi, hatta ilk kez kullandığı "Medya üzerinden asimetrik psikolojik harekat" tabiriyle tarihe not düştü.

AKILSIZLAR FİKİR YÜRÜTÜR

Yürütülen bu harekat karşısında tedbirli olduklarının altını çizen Başbuğ, harp okullarında hocalarından miras kalan "Akıllı olan fark eder, akılsız olan ise her konuda fikrini söyler" sözlerinin gereğini yerine getirdiklerini de belirtti. Tahriklere kapılarak medya önünde polemiklere girmediklerini belirten Başbuğ, konuyu MGK toplantısında gündeme getireceklerinin işaretini de verdi.

YENİ BİR POLEMİK Mİ?

Başbakan'ın 14 Haziran'da Şanlıurfa'da yaptığı konuşmayla ilgili soru üzerine 'Hicap duymam' diyen Başbuğ, sıkıntılarını Erdoğan'a söylediğini aktarmakla yetindi. "Ben kendilerine görüşümü söyledim" sözleri ise başka bir tartışmayı alevleyecek gibi...

İstifa imalarının hatırlatılması üzerine ise "Kaale bile almadım" dedi.

BELGENİN ÜZERİNDE TARİH YOKTU

Başbuğ belgedeki Nisan 2009 tarihinin nasıl ortaya atıldığına dair de ilginç bir bilgi aktarmış oldu. Başbuğ, belgenin üzerinde kesinlikle tarih olmadığını aktardı.

CADI AVI BEKLEMEYİN

Albay Çiçek'in görevine son verilip verilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine ise "Kimse bizden cadı avı beklemesin" dedi.

SORUŞTURMA YENİDEN AÇILABİLİR

TSK'ya yönelik saldırıların aynı zamanda Türkiye'nin bekaa sorunu olduğunun altını çizen Başbuğ, yeni bir emare yeni bir belge olursa soruşturmanın tekrar açılabileceğini ancak soruşturma yerinin kesinlikle Askeri Savcılık olduğunun altını çizdi, herkesi de bu karara saygılı olmaya çağırdı.

ORG. İLKER BAŞBUĞ'UN TARİHİ KONUŞMASI DİĞER SAYFALARDA...

[PAGE]

KİM HAZIRLADI, BULUNMASINI İSTİYORUZ

- Biz üzerimize düşen görevi yerine getirdik. Bu kağıt parçası kimler tarafından ne amaçla hazırlandı. Bunu bulunuz. Askeri Savcılık da görevsizlik kararı vererek dosyayı İstanbul Savcılğına gönderdi. Biz bu dosyayı vererek kimler tarafından hazırlandığının bulunmasını istiyoruz. Yoksa doğru mudur, sahte midir diye sormuyoruz. O bizim işimiz.

BİR KAĞIT PARÇASI TÜRKİYE'NİN ENERJİSİNİ TÜKETTİ
- Türkiye'de etrafımızda ve dünyada cereyan etmek olan gerçek olaylara bakarsak ciddi bir çok sorunun bulunduğunu görüyoruz. Dünya ülkelerinin hemen hemen hepsi küresel ekonomik kriz ve bu kirizin doğurduğu sosyal sorunlarla boğuşmaktadır.


- Türkiye bunun yanında terör ve bölücü terörle mücadelesine devam etmektedir. Başta İran, Irak ve Pakistan'da ciddi olaylar yaşanmaktadır. Kıbrıs görüşmeleri de bir taraftan sürmektedir.


- Şimdi bütün bunlar yaşanırken Türkiye neredeyse iki haftadır, Genelkurmay Askeri Savcılığının elinde bulunan bütün bilgiler çevresinde yürütüğü hazırlık soruşturması neticesinde ulaşmış olduğu kararla ortaya çıkan bir kağıt parçası etrafında gereğinden fazla enerjisini tüketmiştir.

- Ayrıca yargı sürecini sabırla bekleme basiretini de gösterememiştir. Biz TSK olarak bundan dolayı üzgünüz. Şu anda elimizde olan hukuki anlamda bir kağıt parçasıdır. Yargıtay içtihatına göre belge hukuki nhüküm ifade eden bir hakkın doğmasına yarayan bir yazıdır.

[PAGE]



ASKERİ YARGI KARARINI KÜÇÜMSEYEMEZSİNİZ
- 12 Haziran günü belgenin bir gazedede yayınlanması ve TSK'nın hedef alınması üzerine Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Doğru hareket tarzı da budur. Soruşturma aynen adli yargı teşkilatı içerisindeki anayasal teminatlar altında bağımsız bir şekilde yargısal faaliyetlerde bulunan Genelkurmay Askeri Savclığılı tarafından yürütülmüştür. Karar da bu makama aittir.

Kararda incelenmesi gereken tüm hususları inceleyerek tüm imkanları kullanarak bu karara ulaşmıştır. Bu kararı beğenebilirsiniz, beğenmezsiniz ancak bu karara karşı saygısız ve küçümseyici tavırlar içine giremezsiniz. Bu tavırlar askeri yargıyı küçültmez, onları küçültür.

KİM NE AMAÇLA HAZIRLADI BULUNSUN İSTİYORUZ
- Son dönemde örgütlü olarak kurgulanmış olarak TSK'yı yıpratmaya yönelik bazı tavırlar görülüyor.
- Bugün gelinen nokta bir belge olmadığnı bize göstermektedir. Bu konuda Genelkurmay Başkanlığı ve Genelkurmay Askeri Savcılğı üzerine hukuk kuralları içinde düşeni yerine getirmiştir. Bugün biz bu kağıt parçasının birileri tarafından TSK'yı yıpratma amacıyla hazırlandığını değerlendirmekteyiz. Kimler tarafından ve ne amaçla hazırlandığını ortaya çıkarılma görevi ise devletin istihbarat ve yargı organlarına aittir. Bunu istiyoruz. Bu konunun önemli olduğunu düşünüyoruz. 

[PAGE]



TSK'NIN KOMUTANI OLARAK BEN SÖYLÜYORUM
- Bu olayları devlet ve millet, ordu içinde fitne ve fesat çıkartma eylemleri olarak görüyoruz. Bugüne kadar gösterdiğimiz davranışlar da bu sözlerimizin doğru olduğunu teyit etmektedir. Buna aykırı olan davranışlarda bulunan personelini TSK içinde barındırmaz. Bunu kim söylüyor. Bunu Anayamıza göre TSK'nın komutanı olan Genelkurmay Başkanı olan ben söylüyorum. Genelkurmay başkanını bu ifadesi en büyük teminattır. Daha başka şeyler aranmasının anlamını anlayamıyorum.

TSK'NIN ÜZERİNDEN ELİNİZİ ÇEKİNİZ
Haklı gerekçeye dayanmadan muhtıra söylemlerinde bulunanların ve halkımızın da bu söylemlerden usanmış olduğunu düşünüyorum. TSK'nın komutanı olarak açıkça söylüyorum ki artık TSK'nın üzerinden elinizi çekiniz.

MEDYA ÜZERİNDEN ASİMETRİK PSİKOLOJİK HAREKAT

TSK üzerinden kendinizi siyasi tanımlama gayretlerinden vazgeçiniz. TSK tarihsel misyonu ve devlet adamlığı tecrübesinin gereği olarak kendinise karşı asimetrik olarak medya üzerinden yürütülen asimetrik psikolojik harekata cevap vermekten kaçınmaktadır.

[PAGE]



HOCALARIMIZ BİZE ÖĞRETTİ Kİ...
- Bize askeri okullarda komutanlarımız tarafından şu öğretildi, dendi ki akıllı insan herşeyin farkına varır, akılsız insan ise her konuda fikrini söyler. Bu yüzden rahatsızlıklarımızı dile getirmeyeceğimiz yönündeki görüşler doğru değildir.

TSK KAT-LA-NA-MAZ, SEYİRCİ KA-LA-MAZ

TSK hiçbir gerçeğe dayanmadan yıpratılması davranışlarının devam ettirilmesi kat-la-na-maz. TSK mağdur bırakılmasına seyirci ka-la-maz. TSK unutulmamalıdır ki bütünlüğünün korunması ve artık haksız yere yıpratılmamısını ülkemizin bir bekaa sorunu olarak da görüyoruz.

KONUYU MGK'DA TARTIŞACAĞIZ
- TSK üzerinden oynanan oyunlar bizim kararlığılımızı etkilemez. Daha önce de ifade ettiğıimiz gibi ülke konularına ilişkin giörüşlerimizi ilgili makamlara iletmeye devam edeceğiz. Tahriklere kapılarak kamuoyu önünde tartışmalara girmeyi uygun bulmuyoruz. Bu son tartışmaları önümüzdeki yapılacak Milli Güvenlik kurulu toplantısına getireceğiz.

[PAGE]

UĞUR MUMCU'NUN DEDİĞİ GİBİ...

- TSK'da demokrasi dışı eğilimleri olan personel barınamaz. Bunu komutan olarak ben açıkça ifade ediyorum. Genelkurmay Başkanı bunu anında yerine getirir. Başka yerlerden işaret almasına gerek yoktur. Bunun çok net anlaşılmasını istiyorum. Askeri mahkeme yetki ve sorumluluklarının ne olduğunu anlamanız lazım. Malesef rahmetli Uğur Mumcu'nun dediği gibi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyoruz.

SORUŞTURMA YERİ ASKERİ SAVCILIKTIR
Askeri yargı usul kanunun 9. maddesini okuyun. Der ki Askeri kişilerin varsa suçları onlar askeri mahalelerde askeri hizmetlerle ilgiliyse bakacak olan askeri yargıdır. Söz konusu iddiada nedir, iddia edilen suçun genelkurmayda işlendiği iddia ediliyor. Hala sivil malkeme mi askeri mahkeme mi diye fikir yürütmek abesle iştigaldir.
- Malesef üzülerek ifade ediyorum bazı akademik unvana sahip kişiler dünyada askeri mahkemelerin kalmadığını söyleyecek beyanlar da bulunuyor. Askeri mahkemeler bugün geçerli. Avrupa ülkelerine gelin bakın. İngiltere, Belçika, İtalya, Lüksemb-urg, İspanya, yunanistan, Polonya askeri mahkeme var.


- Yargının iki başlı olduğunu söyleyenler bunu da söylemeli. Avrupa'da da var demeli. Amerika'da Rusya'da da var. Olmayan ülke var mı, var. Askeri mahkemenin olup olmamasını o ülkenin ihtiyaçları tayin eder. Bu devlete saygısızlık, hukuka saygısızlık.
Bu askeri mahkemeler sokak mamkemesi mi , çatı mahkemesi mi? Anayasal. Siz nasıl bunu tanımlarsınız.
Askeri mahkemeler bağımsız değildir. Genelkurmay Askeri Mahkemesi yani benim mahkemem askeri mahkemelerde subayların bulunmasının anayasaya aykırı olduğu düşüncesinden hareketle dava açtı. Ve Anayasa mahkemesi de bunu iptal etti.


- Biz bu emri ne zaman verdik. Tersi olsaydı dİyebilirdiniz ki komutanlık vermiyor diyebilirdiniz. Soruşturmanın açılması sadece kıta komutanının emriyle olmaz, savcı gerekli görürse de olur. Bu savcının verdiği kararı beğenmezsiniz... Ama saygı duymalısınız. İddianameyi kim hazırladı, yine bu savcılar hazırladı.

[PAGE]


SUÇLAMALAR MAKSATLI VE GERÇEK DIŞI

- Yarbay Ali Dönmez'e yönelik suçlamalar oldukça ciddi. Bir kere askeri mahkemelere savcılara yöneltilen suçlamalar gerçek dışıdır ve maksatlıdır.
12 Haziran günü habering azetede çıkması üzerine askeri savcılık yetkisi dahilinde olduğu için soruşturmaya başladı. İstanbul cumhuriyet Savcılığı ile işbirliği yaptılar. Bizim amacımız doğru mu değil mi onu bulmak. İstanbul Savçılğına dedik elinizde ne kadar dökuman varsa verin dedik. Ne kadar sürdü derseniz 12 gün sürdü.

BU SORUŞTURMA TEKRAR AÇILIRSA BURADA AÇILIR
- Genelkurmay Askeri Savcığlı ile yapması gereken herşeyi yapmıştır. Kamuyonun sabırsızlıkla bizden sonuç beklemesine rağmen biz bunu göğüsledik. niçin? hukuk için. Kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmiştir. Bu karar kesin değildir. Önemli olan şu bu belgenin doğru olduğuna ilişkin yeni, delil bilgi emare çıkarsa bu soruşturma çıkarsa elbette tekrar açabilir. Ancak soruşturma şartlarında değişiklik olmaması şartıyla bu soruşturma tekrar burada açılır. bunun aksini düşünmek hukuka aykıdır. Ama şartlarda değişiklik olursa soruyturmayı sürdürecek yargı organı değişebilir. Olayda müştereklik bulunabilir. Müştereklik Sivil ve askerin beraber yapması demek.

[PAGE]

ASKERİ SAVCIYI GETİRİN KARŞIMA TANIMAM

- Hikmet Bila: Basında değişik yaklaşımlar oldu. Soruşturma sonucu açıklandıktan sonra konu olan albayın 20'den fazla imzasının araştırılmasına gerek görülmediği açıklandı. Bu konu neden araştırılmadı?
- Çok açık samimi söylüyorum. 20 albayı getirin ve bana sorun. Genelkurmay Başsavcısı kim diye bana sorun ama inanın tanımıyorum. Prensip olarak savcılarla ilişkimiz yoktur. Gelelim farklı imzalar konusuna... Askeri Savcılık elbette bu konunun üzerinde durdu. Durmağını nereden çıkarıyorsunuz? İmza değişiklikleri kriminal inceleme sonucunu değiştirmiyor. Teknik kriterler kullanılıyor. Siz nasıl şekildre imza atarsanız atın imzanın ıslak olması lazım eliniz anlaşılabiliyor. Şimdi burada ıslak imzaya sahip belge yok. Askeri savcılık elbette bu konu üzerinde durmuştur. Ancak belgenin aslı ıslak imzaya sahip olmadığı için sonuca ulaşılması mümkün değil.

[PAGE]


HİCAP LAFI ÇOK AĞIR, NİYE HİCAP DUYAYIM 

- Başbakan Erdoğan'ın Şanlıurfa kongresinde TSK'yı hedefe oturtmasından hicap duyuyor musunuz?
- Hicap lafı çok ağır. Ben niye hicap duyayım? Ben görüşlerimi Sayın Başbakana ilettim.

TÜRKİYE'NİN BEKAASINA ZARAR VERİRSİNİZ
- Muharrem Sarıkaya: Fitne fesat karıştırmak isteyenler var dediniz. Bu konuda vardığınız bir kanaat söz konusu mu?
- Güçlü bir Silahlı Kuvvetlerin varlığı ortada. E siz buna zarar verirseniz kime zarar verirsiniz? Türkiye'nin bekaasına da zarar verirsiniz. Biz demiyoruz ki TSK hiçbir şekilde eleştirilemez. Bizim karşı olduğumuz hiçbir gerçeğe dayanmayan önyargılı, yıkıcı faalieyetler. Yalnızca TSK için değil devlet için de millet için de...


- AK Parti yargıya askeri savcının kararından sonra başvursa daha iyi olmaz mıydı? (Sözcü)
- Bu konuda yorum yapmam uygun olmaz. O kurumun takdiridir.

KAĞIT 4'ÜNDE BULUNDU, 12'SİNDE YAYINLANDI
- Belge sahte çıkarsa Türkiye ne yapacağımızı görecek demiştiniz. Ne gibi bir yöntem izleyeceksiniz?

- Türkiye görecek sözümüzle ne yaptığımızı görüyorsunuz ya işte... Biz hukuk devleti ilkelerine saygılıyız. Bu konulara ilişkin görüş ve düşüncelerimizi yasal platformda getiririz. Bu konularla ilgili yaşadığımız süreçle ilgili bazı sorunlar var. Askeri savcılık bu konularla ilgili suç duyurusunda bulundu. söz konusu belge diyoruz ya aslında şu anda kağıt... Kağıt nerede bulundu, ayın 4'ünde.. 6'sında soruşyturma açıldı. 12'sinde bir gazetede yer aldı. Acaba bir özel kast mı var burada?

[PAGE]

NİSAN 2009 TARİHİ NEREDEN ÇIKTI?
Belge içerik olarak hazırlanış şekli olarak farklı bir belge. Olabilir. Şu soruyu sormaya hakkımız yo mu? Bu belgenin Nisan 2009'da hazırlandığını kim tespit etti? Belgenin üzerinde hiçbir tarih yok arkadaşlar... Kim tespit etti? Soruşturma kapsamında kriminal raporlar hazırlanrdı. Jandarma Genel Komutanlığı'nın hazırladığı biri.. 17'sinde hazırlandı, özel kuryeyle gösterildi. Bazı medya organlarında yer aldı. Belgenin tümü de değil, arzu edilen bölüm basına servis edildi.
Ben dikkat ederseniz ilk kez bir tabir kullandım. Medya üzerinden asimetrik bir psikolojik harekat. bu bizi düşündürüyor.

YİNE MEDYAYA YÜKLENDİ, AJANSLARI UYARDI

- Bırakın süreci.. Doğru ne ise çıksın. Bizim ona itirazımız yok. Siz doğruyu çıkmasını beklemeden devamlı bu hukuk sürecini dinamitlerseniz ne olacak Türkiye'nin hali. Gelin hep beraber düşünelim. Bazen trajik durumlar yaşıyoruz. Karar 14.50'de ajanslara verildi. 15'ten itibaren bütün televizyon kanallarımız son dakika haberlerine başladı. Ben birini takip ettim. Yorumu yapanlar daha kararı görmemiş. 15.00'te çıkıp deniyor ki şöyle şöyle... Ayıp ya... Önce bir bekleyin, alın şu 3 sayfalık metni... Herkes çıkıyor yorum yapıyor. Üzülüyorum ki yorum yapanlar daha belgenin başlığını bile görmemişler. Programı yapanların önünde bile yok. Bu çirkin. Benim kişisel izlenimim ajanslara da çağrıda bulunmak istiyorum. Ajanslar bunu parça parça veriyor. Bir satır görüyor anlamıyor. Ama neoluyo o zaman arkadaşylar insanlar bu televizyonları seyrediyor.

[PAGE]



- Murat Çelik: Yıllardır TSK yıpratma faaliyetlerinden bahsedersiniz. Bu hangi kurum hangi faaliyetler hangi mecralardır?
- Elbette elde belge olmadan kurumu suçlamak doğru değil. Yeri gelince elbette paylaşıyoruz.
- MGK'da konuşacağız demenizden bu konunun sizin açınızdan kapanmadığı sonucunu çıkardık. Doğru mu efendim?
- Yeni bir emare yeni bir belge ulaşırsa elbette soruşturma yeniden açılır. bu belgenin doğru olup olmadığına dair açılacak olan soruşturmanın adresi Askeri Savcılıktır.
- İstifanızı isteyen çağrılara muhatap oldunuz. Sizi incitti mi?
- Hiç kaale bile almadım.

KİMSE BİZDEN CADI AVINA ÇIKMAMIZI İSTEMESİN
- Okan Müderrisoğlu: Albay Çiçek'in görev değişikliği düşünülmekte midir? Geçmişte bir belge hazırladığı iddiası da gündeme gelmişti? Bu konuda bir gelişme oldu mu?
- Bize gelen belge emare duyum varsa bunların hepsini inceleriz. Ve yasal süreci başlatırız. Ancak yapılan idari soruşturmalarda kusur işleyen bir personel yoksa bu personel üzerinde tasarruif yapılması söz konusu değil. Silahlı Kuvvetler'de cadı avı filan yapacak değiliz. bunu kimse yanlış anlamasın. Geçerli haklı doyurucu belgeler olması lazım. Yoksa biz dedikodularla bunu yapmayız. Kimse de bizden cadı avı beklemesin.