BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,07
ALTIN 2.472,20
HABER /  GÜNCEL

Başbuğdan Arabistana şükran jesti

Türkiye Ortadoğu'ya iyice açıldı. İki ülke arasında ekonomik işbirliğinden sonra askeri anlaşma imzalandı.

Abone ol

Türkiye ile Suudi Arabistan hükümetleri arasında 'Askeri Alanda Eğitim, Teknoloji ve Bilimsel İşbirliği Çerçeve Anlaşması' imzalandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'da bulunan Suudi Arabistan Savunma ve Havacılık Bakan Yardımcısı Prens Khalid Bin Sultan Bin Abdulaziz Al Saud ile Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda bir araya geldi. Görüşmelerin ardından Orgeneral Başbuğ ve Prens Al Saud, Şeref Salonu'nda düzenlenen törenle iki ülke hükümetleri arasında, 'Askeri Alanda Eğitim, Teknoloji ve Bilimsel İşbirliği Çerçeve Anlaşması'nı imzaladılar.

KONUŞMASINI ŞÜKRAN DİYEREK  BİTİRDİ

Törende konuşan Orgeneral Başbuğ, bu anlaşmanın olumsuz gelişmelerin yaşandığı Orta Doğu'da barış ve istikrara katkı sağlayacağına inandığını belirterek, "Bu çerçeve anlaşması, aynı zamanda kardeşlik, karşılıklı anlayış ve işbirliğine dayalı dostane ilişkilerimizin daha da geliştirilmesini sağlayacaktır" dedi.
Anlaşmanın her iki ülkeye ve onların 'seçkin silahlı kuvvetlerine' faydalı olmasını dileyen Orgeneral Başbuğ, konuşmasını "Şükran" diyerek tamamladı.

Prens Al Saud da, iki ülke arasındaki derin kardeşlik bağlarının, ortak çalışmaları arttırmak için itici ve önemli bir gücü oluşturduğunu ifade ederek, "Siyasi, ekonomik ve ticari alanlarda iki kardeş ülke arasındaki ilişkiler ve ortaklık ve bu alanlardaki büyümeler, herkesin bu ilişkiye gösterdiği önemin en önemli şahidi ve en kuvvetli kanıtıdır" diye konuştu.
"Bugün bizler bu anlaşmayı imzalayarak bu ortaklığı taçlandırıyor ve askeri temele bir tuğla daha ilave etmiş oluyoruz" diyen Prens Al Saud, şunları kaydetti:

"Bu anlaşma, Allahın inayetiyle, gücüyle kardeş iki ülkenin yönetimlerini ve halklarının daha fazla yakınlaşma ve daha derin ortaklık konusundaki beklentilerini gerçekleştirecektir. Ben şuna inanıyorum, bu anlaşmayla silahlı kuvvetlerimizin işbirliği, ortak menfaatlerini daha geniş ufuklara taşıyacağız ve bu işbirliğini düzenleyen ve etkinliğini arttıran bir çerçeve oluşturmuş olacağız. Son olarak, bu anlaşma ve bu anlaşmanın maddelerinin herkesin iftihar ettiği ve silahlı kuvvetlerimizin imkan ve
kabiliyetlerinin artmasını sağlayan somut adımlara dönüştürülmesini gerçekten umut ediyorum. Yüce ve kudretli Allah'tan herkese muvaffakiyetler diliyor, sizlere teşekkür ediyor, sizleri selamlıyorum."
Konuşmaların ardından Orgeneral Başbuğ ve Prens Al Saud anlaşmayı imzaladı.