BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,74
ALTIN 2.402,89
HABER /  GÜNCEL

Başbuğ yumruğunu masaya indirdi

Genelkurmay Başkanlığı Balyoz'a ilişkin bir açıklama yapmıştı ancak Başbuğ ilk kez konuştu. Ve doğrudan vatandaşa seslendi.

Abone ol

Darbe Planlarına ilişkin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ilk kez konuştu.

Orgeneral Başbuğ karargahtaki bir toplantı esnasında darbe ilişkilerine ilişkin "Yanlış bilgi felaketir önce her işin hakikati aranmalı" dedi ve "Allah Allah diye taarruz eden bir ordu nasıl camiye saldırır. Vicdansızlara sesleniyorum. TSK'nın da bir sabrı var" diye konuştu.

VATANDAŞA SESLENDİ

YUMRUĞUNU MASAYA İNDİRDİ

Başbuğ'un bugün konuşması beklenmiyordu. Zaten kendisi de "aslında konuşmayacaktım" dedi. Ancak konuşmamasının yanlış anlaşılacağını düşünerek açıklama yapmaya karar verdiğini söyledi.

ÜSLUP YUMUŞAK, CÜMLELER SERT

Tüm konuşması boyunca yumuşak bir ton kullanmaya özen gösterdi. Ancak ne zaman ki konu "cami bombalama" iddialarına geldi, İşte o zaman hem tavrı hem de cümleleri sertleşti. "Allah Allah diye taarruz eden bir ordu nasıl camiye saldırır. Vicdansızlara sesleniyorum. TSK'nın da bir sabrı var" oldu.

Darbelere karşı olduğunun ısrarla altını çizdi. "Yönetimler seçimle gelmeli" dedi. TSK'dan bilgi sızdığını ve buna karşı en sıkı önlemleri almaya gayret ettiklerine söyledi ve bunun için devlete de görev düştüğünün altını çizdi.

BU SORUYU SORMAK BENİM HAKKIM

Başbuğ'un en dikkat çekici cümlesi ise bir soruydu: "Darbelere karşı olduğumu bu kadar net söylemişken benim de bu soruyu sormaya hakkım var. Bu darbeyle ilgili iddiaların devamlı olarak iktidarda kalmasından kim menfaat sağlıyor, bunu sormak benim hakkım"

Orgeneral Başbuğ, Kazım Karabekir'i anma töreninde yaptığı konuşmada Karabekir'in "Vatandaş, gerçeği ara öğren. Çünkü yalan haber felakettir. Gerçeği arayıp öğrendikten sonra ne yaparsan yap" sözlerini tekrarlayarak "''25 Ocak 2010'dayız. Karabekir'in sözlerinin günümüz Türkiyesi'nde ne kadar önemli olduğunu anlamış bulunuyoruz''  dedi.

TSK'NIN DA BİR SABRI VAR

Başbuğ "Seminer 7 yıl önce biraz insaflı olmak lazım. Bizdeki belgeleri inceliyoruz. İncelenmesi kabulü anlamına gelmez" diye konuştu.

Fatih Cami'nin bombalanması iddialarına da "Allah Allah diye taarruz eden bir ordu nasıl cami bombalar" diye cevap veren Başbuğ sözlerini sert ve tehditkar bir uslüpla sürdürdü: "Vicdansızlara sesleniyorum. TSK'nın da bir sabrı var. Nasıl böyle itham edilir? İddiaları lanetliyorum. Sorumlu makamlar sadece şikayet etmez." diye konuştu.

İKTİDARLAR SEÇİMLE GELMELİ

Başbuğ sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ana gündem oldu ama darbe iddialarından hicap duyuyorum. 1962 yılında genç bir teğmen olarak silahlı kuvvetlere katıldım. 60 yıl geçti. Türkiye elbette 1960'lardan beri bazı olaylar yaşandı. Ama biz diyoruz ki bugün artık bu olayların geride kaldığını değerlendiriyoruz. Yaşanan olayların herkesin kendi payına düşen olaylardan gerekli payı çıkardığını da düşünüyoruz.

Artık silahlı kuvvetler olarak biz, ülkemizin huzura ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Biz diyoruz ki demokrasilerde en önemli husus iktidarların seçim yoluyla el değiştirmesi... Bu düşünceye herkesin de yürekten inanması gerektiğini değerlendiriyoruz.  Düşüncem bu kadar açık.

BU İDDİALARDAN KİM MENFAAT SAĞLIYOR

Ben de haklı olarak şunu soruyorum: Bu darbeyle ilgili iddiaların devamlı olarak iktidarda kalmasından kim menfaat sağlıyor, bu da sorulmalı. Bunu sormak benim hakkım. Bu yararlı bir şey değil... " şeklinde konuştu.

BİLGİ SIZDIRANLARA HAPİS CEZASI

Org. Başbuğ, TSK içinden bilgi sızdırma konusuna değinirken, "TSK içinde 61 adet bilgi sızdırma soruşturması açıldı. Bilgi sızdıran bir subay 3 yıl ceza aldı ve ordudan atıldı, 10 personel ise tutuklandı" açıklamasında bulundu. Başbuğ "Bu bilgi sızdırmalarının birçoğu da eski. Birilerinin elindeki bilgiler zamanı geldiğinde eklemeler değiştirmeler yapılarak kullanılıyor." dedi.

"Daha önce de söyledim. Silahlı kuvvetler içinde hata yapanlar olabilir. Hata yapanları silahlı kuvvetler içinde barındırmayız.