BIST 10.471
DOLAR 32,75
EURO 35,06
ALTIN 2.442,27
HABER /  GÜNCEL

Başbakanlık'ta gizli buluşma

Başbakanlık Resmi Konutu 27 Nisan akşamı 3.5 saatlik çok gizli bir görüşmeye sahne oldu. Başbakan Erdoğan'la bir araya gelen Recai Kutan'ın ricası neydi?

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan arasında gerçekleşen bu gizli buluşmada Necmettin Erbakan'ın hapis cezası ve 9.5 trilyon liralık paranın ödenmesi görüşüldü. Recai Kutan'ın görüşme talebi iki tarafın da güvendiği bir aracı kanalıyla gelince Erdoğan, tereddütsüz kabul etti ve "Recai Bey ile elbette görüşürüm, ne zaman arzu ederlerse programlarımıza bakalım, zaman belirleriz" dedi. Ancak bu görüşmenin kamuoyunda spekülasyonlara neden olabileceği kaygısı ile gizli tutulması kararlaştırıldı.

MYK toplantısı bile iptal edildi

Başbakan Erdoğan da 27 Nisan Çarşamba günü saat 18.30'da başlayacak AKP MYK toplantısını iptal ederek Kutan'a Başbakanlık Resmi Konutu'nda randevu verdi. Büyük bölümü başbaşa yapılan görüşmeye bir ara Adalet Bakanı Cemil Çiçek de katıldı. Saat 20.00'de başlayan görüşmenin ardından Erdoğan 23.30'da parti genel merkezine geçti. Erdoğan'dan sonra AKP Genel Merkezine Adalet Bakanı Cemil Çiçek de geldi. Burada yapılan toplantıya Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve bazı parti kurmayları da katıldı.

Başbakanlık Konutu'nda yapılan Erdoğan - Kutan görüşmesinin ana konusu Necmettin Erbakan'ın hapis cezası idi. Edinilen bilgiye göre k ayıp trilyon davasından Hazine'ye olan 9.5 trilyonluk borç ele alındı. Kutan Erdoğan'a 1 Haziran'da yürürlüğe girecek yeni TCK'nın 110. maddesini anımsattı. Yeni TCK'nın bu maddesine göre Hazine'ye olan zararın ödenmesi halinde, 75 yaşını doldurmuş ve üç yıldan az hapis cezası alanlar bu cezalarını evlerinde çekebilecek.

Erdoğan: Hoca'nın hapis yatmasını istemem...

79 yaşında olan ve kayıp trilyon davasından 2 yıl 4 aylık hapis cezası kesinleşmiş olan Erbakan'ın bu cezasını evde çekebilmesi için halen davası süren 9.5 trilyonluk alacak davasının çözüme kavuşması gerekiyor. Erbakan'ın cezaevine girmemesi için formül arayan Kutan'ı dinleyen Erdoğan'ın "Hocamızın cezaevine girmesini tabii ki ben de istemem. Ancak bu paranın da ödenmesi gerekir. Yapılacak başka bir şey yok" yanıtım verdiği öğrenildi.

Hoca'nın sicilinin silindiği güne denk geldi

Bu gizli buluşmanın, Erbakan ile ilgili farklı bir gelişmenin kaydedildiği güne denk gelmesi de dikkat çekti. Görüşmenin gerçekleştirildiği gün Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 1994 yılında Bingöl'deki konuşması nedeniyle hapis cezasına çarptırılan, kapatılan Refah Partisi'nin son genel başkanı Necmettin Erbakan'ın mahkumiyet hükmünün tüm sonuçları ile ortadan kaldırılmasını kararlaştırdı. Böylece Erbakan'ın sözkonusu suçla ilgili adli sicil kaydı silindi.

2003'te hapse girseydi 2006 Mart'ında yeniden siyasete dönebilecekti

Erbakan'ın aldığı hapis cezası nedeniyle 11 ay yatması gerekiyor. 1 Haziran'da yürürlüğe girecek yeni ceza mevzuatına göre 79 yaşındaki Erbakan'ın 75'i dolduranlara tanınan "cezayı evinde çekme hakkı"ndan yararlanması mümkün.

Sağlık raporları ile infazı ertelenen Erbakan'ın son erteleme süresi Haziran sonunda bitecek. Ancak sağlık raporlarıyla infazın ertelenmesi, Erbakan'ın siyasi yasak süresinin de uzamasına neden oluyor. Sağlık raporu ile infazı erteletmek yerine cezasını evinde çekerse infazın uygulanmaya başladığı tarihten 2 yıl 4 ay sonra yeni TCK'ya göre adli sicil kaydı silinebilecek.

Aralık 2003'de cezaevine girmesi gereken Erbakan, 2006 Mart'ında sicilinin silinmesi imkanına ve yeniden siyasete dönüş yapma şansına kavuşacaktı. Ancak sağlık raporuyla infazın ertelenmesi, sicilin silinmesi imkanını sağlayacak tarihin de sürekli ileriye kaymasına neden oluyor. Hazine alacağıyla ilgili davanın sonuçlanması durumunda ise Erbakan'ın parayı ödemeden evde hapis imkanından yararlanması zora giriyor. Evde hapse açıklık getirecek bir yönetmelik çıkarılması da düşünülüyor.

Kayıp trilyon davası

RP'ye devlet yardımı olarak verilen para kapatma davasının açılmasının hemen ardından hesaptan çekildi ve sahte olduğu belirtilen makbuzlarla il örgütlerine dağıtılmış gibi gösterildi. Böylece Hazine'ye intikal etmesi gereken parti malvarlığında 10 milyon marklık bir azalma oldu. Hazine yardımının sahte evraklarla harcanmış gibi gösterildiği ortaya çıkınca Erbakan ve RP'nin üst düzey yöneticileri hakkında hem ceza hem de alacak davası açıldı. Yargıtay'ın "evrakta sahtecilik" suçlamasıyla verilen 2 yıl 4 ay hapis cezasını onamasıyla Erbakan'ın siyasi hayatı noktalanmış oldu.

Gül ve Aksu da var

Erbakan ve Kutan'ın da aralarında olduğu kapatılan
RP'nin 88 yöneticisi hakkındaki alacak davası ise sürüyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu hakkında da "özel evrakta sahtecilik" iddiası yöneltilmiş, ancak dokunulmazlıkları nedeniyle kurtulmuşlardı. Kaybolduğu öne sürülen 2 trilyon 226 milyon 20 bin lira tutarındaki 10 milyon marklık 1997 yılı Hazine yardımı, kayıtdışı tutulduğu iddia edilen 405 milyar 935 milyon lira, sahte makbuzlarla il teşkilatlarına dağıtılmış gibi gösterildiği belirtilen 54 milyar 25 milyon lira ve genel merkez binasının 1996 yılı kirası kayıtlarının mükerrer tutulmasından kaynaklanan 621 milyon liranın, yasal faiziyle tahsili isteniyor. Bu paranın bugünkü karşılığı faizle birlikte 9.5 trilyon lira.

Mallarında tedbir var

Siyasi yasaklı Necmettin Erbakan'ın Altınoluk'taki yazlığı ile Ankara'da iki daire ve Balgat'taki ikamet ettiği ev üzerinde tedbir bulunuyor. Erbakan'ın 1994 yılındaki beyanına göre malvarlığı şöyle...

* İstanbul Fatih'te ve Ankara'da ikişer daire

* Ankara Üniversitesi Sitesi'nde hisse

* İzmit'te 2 bin 140 metrekare ve 135 metrekarelik iki daire

* Ankara'da toplam 1400 metrekarelik iki tarla

* Altınoluk'ta toplam 13 bin 900 metrekarelik üç arsa

* Altınoluk'ta üç yazlık ev

* Balgat'ta 906 metrekare ev, 828 metrekare arsa

* Sinop'ta verasetle intikal eden bazı arsalar

* 148 kilogram külçe altın

* Amerikan Doları, İsviçre Frangı ve Alman Markı olarak yaklaşık 1 milyon 113 bin dolar

* Kendisine ait 200 E tipi Mercedes, eşine ait 300 S tipi Mercedes ve kızına ait Opel Vectra oto

Haber : Veli ÖZDEMİR
Kaynak: www.vatanim.com.tr